Trafiking sve češće ide balkanskom rutom

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trafiking sve češće ide "balkanskom rutom"

Šverceri migranata i izbeglica trenutno sve više koriste balkansku rutu preko Makdonije, Srbije i Mađarske do Austrije umesto one preko Sredozemnog mora, pokazali su poslednji rezultati istraživanje agencije Fronteks.

Prema tim rezultatima, od januara do jula ove godine 102.342 ljudi je ušlo u Austriju preko Zapadnog Balkana, što je za najmanje deset hiljada više od broja onih koji su u Evropu ušli turomm preko centralnog Mediterana.

I dok se nastavlja istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u vezi tragedije u kojoj je u kamionu u Austriji bilo pronaćeno 71 telo izbeglica, Evropol je u nedelju objavio da će održati niz sastanaka kojima će prisustvovati predstavnici najmanje šest zemalja, što ukazuje na to da šverceri rade na multinacionalnom nivou kontrolišući ovu sve popularniju turu, preneli su makedonski mediji britanski Gardijan.

Evropol je do sada prikupio podatke 500 agencija širom Evrope i brzo povezao uhapšene u vezi smrti izbeglica. Neposredno posle hapšenja vozača kamiona, agencija je locirala kriminalnu mrežu rasprostranjenu širom kontinenta.

"U svojoj bazi podataka smo dosta brzo uspostavili vezu sa jednim ili više osumnjičenih što je dosta koristilo austrijskim vlastima pošto je otvorilo nekoliko novih puteva u istrazi koju koordinišemo sa mnogim evropskim zemljama", rekao je šef Interpola Rob Vajnrajt.

Trećina od 130 aktuelnih istraga Evropola za šverc ljudima je poveezana sa kriminalnim grupama koje su izvorno nastala radi šverca droge, pranja novca i prodaje devojaka u belo roblje.

Agencija je u nedelju saopštila da je identifikovano 3000 "ozbiljnih igrača" povezanih sa trgovinom ljudima u Evropi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.