Teška atomska raketna krstarica Petar Veliki

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2010, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška atomska raketna krstarica Petar Veliki

03.10.2010. -

Teška atomska raketna krstarica Petar Veliki je ušla u sastav ruske Severne flote 18. aprila 1998. godine.

Krstarica je zaista postala brod 21. Veka: stručnjaci tvrde da toliko moćni i savremeni kompleks naoružanja ne postoji na nekom drugom brodu u svetu. Njegove krstareće rakete Granit, namenjene za borbu protiv brodova, sposobne su da pogode protivnika na razdaljini 500 kilometara. Ako se ispali plotun, jedna od njih se diže na veliku visinu radi povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dometa nalaženja protivnika. Ona razmenjuje informacije s ostalim raketama, koje lete nisko nad površinom mora. U slučaju likvidacije rakete-lidera njeno mesto automatski zauzima jedna od drugih raketa.

Zenitne rakete kompleksa Fort uzleću vertikalno, te mogu da unište bilo koju vazdušnu metu na visini od 25 metara do 30 kilometara na rastojanju 90 kilometara. A 128 zentinih raketa Bodež će dokrajčiti protivnika u borbi prsa u prsa, ako on uspe da prodre. Impresionira i naoružanje Petra Velikog protiv podmornica: automatizovani hidroakustički kompleks, univerzalni kompleks raketno-torpednog oružja, uređaj za bacanje bombi na mlazni pogon sa 10 cevi. Dodajte i dva helikoptera tipa Ka-27. Niko ne bi zavideo protivniku, koji, ne daj Bože, mogao bi da naiđe na vatru kratarice Petar Veliki u pravoj borbi. Danas komanda ratne mornarice smatra da će u 21. veku Petar Veliki realizovati vojnu doktrinu Rusije - da obezbedi nuklearno uzdržavanje eventualnog agresora, štiti atomske podmornice strateške namene, bori se na okeanskim komunikacijama, ako zatreba, i s udarnom grupacijom nosača aviona. Ovaj je brod bazični, zato će se na njemu uhodavati problemi korišćenja savremenog oružja, nove tehnike, rešavati zadaci saradnje s pomorskom avijacijom.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.