TAJNI AGENTI KOJI LAJU: Psi sa kamerama na leđima postaju vojni špijuni

Izvor: Kurir, 23.Sep.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNI AGENTI KOJI LAJU: Psi sa kamerama na leđima postaju vojni špijuni

Nemački i belgijski ovčari već dugu učestvuju u sklopu vojske i policije i traže nestale ljude, bombe ili drogu. Međutim, uskoro bi neki mogli postati i špijuni na prvim linijama bojnih polja širom sveta.

Telekomunikaciona kompanija iz Herndona u Americi napravila je sistem kamera koji psi nose na leđima. Sistem je opremljen osetljivim mikrofonima i infracrvenim svetlima, koji će omogućiti psu da zameni vojnike koji su izviđali teren. Takođe, sistem koristi i termalne kamere >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i dizajniran je tako da videoprenos uživo šalje preko sigurne, šifrovane veze, što ga čini savršenim za vojnu upotrebu, pa će posebno dobro poslužiti specijalcima.

Iz kompanije naglašavaju da sistem, osim vojske, može koristiti i policija kako bi prikupila dokaze.

"Pasje jedinice će pomoći vojsci i policiji našim sistemom, jer će na udaljenosti od 490 metara službe sigurnosti moći da vide šta ih zapravo očekuje", saopštili su iz telekomunikacione kompanije.

Cyber #dogs of war - http://t.co/XvN4rwZga0 #dog #pets #animals pic.twitter.com/Rd9PKuA98P

Osim sistema za prenos uživo, napravili su i ogrlicu za pse koja ima bežičnu kameru i mikrofon. Napravili su ga u slučaju da pas pronađe izgubljenog čoveka, koji bi tada mogao da komunicira sa spasilačkim službama.

Inače, ovo nije prvi put da se životinje koriste u špijunaži. Još tokom hladnog rata, pa sve do danas, Rusi i Amerikanci su trenirali delfine i morževe kako bi pomogli u identifikaciji uljeza na zabranjenim područjima.

(24sata.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.