Svetski zvaničnici osudili teroristički napad u Istanbulu

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski zvaničnici osudili teroristički napad u Istanbulu

Svetski zvaničnici snažno su osudili teroristički napad na istanbulskkom aerodromu Ataturk, u kojem je ubijeno 36, a povređeno gotovo 150 osoba, te izrazili saučešće porodicama, a povređenima poželeli brz oporavak, uz poruku da je vreme da se svet ujedini u borbi protiv ove pošasti.

Ovaj teroristički napad se dogodio sinoć, a aerodrom je nakon toga u funkciji s tim što su neki međunarodni letovi za danas otkazani, a neki u kašnjenju.

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UN Ban Ki-mun pozvao je na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma. On je rekao da Ujedinjene nacije čvrsto stoje uz Tursku i naglasio potrebu jačanja regionalnih i međunarodnih napora protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, saopštio je portparol Genralnog sekretara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je najoštrije osudio ove napade.

"Snažno osuđujem užasavajuće napade na istanbulski aerodrom Ataturk. Moje su misli s porodicama žrtava, onima koji su povređeni i turskim narodom", navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Prvi čovek Severnoatlanske alijanse poručuje da "nema opravdanja za terorizam".

"NATO saveznice izražavaju solidarnost s Turskom, ujedinjene u odlučnosti da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima", poručio je.

Saučešće porodicama ubijenih, a povređenima brzi oporavak je poželeo američki predsednik Barak Obama.

"Ostajemo čvrsti u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici u NATO-u i partneru zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima širom sveta dok nastavljamo da se suočavamo s pretnjom terorizma", rekao je Obama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da turskom narodu da se Berlin smatra ujedinjen sa njima u borbi protiv terorizma.

Francuski predsednik Fransoa Oland je takođe snažno osudio napade, a pridružio mu se i premijer Manuel Vals.

"Snažno osuđujem taj napad", poručio je Oland i dodao"

"Mi moramo delovati, to radimo i u Evropi i u Francuskoj. Moramo koordinirati naše bezbednosne službe i sprovesti potrebne akcije protiv terorizma...".

Belgijski premijer Šarl Mišel je na svom Tviter nalogu ovaj napad nazvao podlim i terorističkim.

"Uz turski narod smo", naveo je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je uz saučešće porodicama žrtava poručio da "u ovakvim trenucima sve treba da budemo ujedinjeni".

Turski premijer Binali Jildirim je rekao noćas da postoje "inicijalni dokazi da iza napada stoji Islamska država".

Za ovaj napad do sada niko nije preuzeo odgovornost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.