Svetski lideri o ISIS-u i eboli

Izvor: VOA, 22.Sep.2014, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri o ISIS-u i eboli

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ove godine se održava pod senkom globalnog terorizma i duboke zdravstvene krize

Teroristička grupa koja sebe zove Islamska država i nastojanja na kontroli širenja virusa Ebole biće na vrhu dnevnog reda na skupu svetske organizacije u Njujorku.

Nasilje u Iraku i Siriji koji su postali meka za ekstremističke grupe – prvenstveno Islamsku državu – biće tema razgovora medjunarodne zajednice kaže generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sekretar UN-a Ban ki Mun.

„Pozdravljam rastući medjunarodni konsenzus za akciju protiv ove ozbiljne pretnje globalnom i regionalnom miru i bezbednosti.“

Američki predsednik Barak Obama predsedavaće sednicom Saveta  bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećenu problemu sve većeg broja stranih boraca u službi terorizma. Profesor njujorškog univerziteta Ričard Gouan kaže da će sa tog sastanka biti upućena važna politička poruka.

„Predsednik Obama je sastavio koaliciju 40 zemalja za borbu protiv ISIS-a. On će tu borbu reafirmisati  pred Ujedinjenim nacijama. Zapravo najveći deo tog teškog zadatka je već obavljen, ali svetska organizacija je prikladan forum debatu  o ne ophodnosti borbe protiv islamista.“

Nedavno izbijanje epidemije virusa ebola će takodje biti visoko na dnevnom redu medjunarodne zajednice. Taj virus je usmrtio gotovo polovinu od oko 5.000 obolelih u Zapadnoj Africi.

„Ovo nije samo zdravstvena kriza, ona ima humanitarne, ekonomske i društvene posledice koje bi mogle da dosegnu mnogo dalje od pogodjenih zemalja“, kazao je Ban ki Mun.

Američka ambasadorka u UN-u Samanta Pauer ističe da godišnji sastanci imaju za cilj da okupe lidere u cilju razgovora o globalnim izazovima.

„Ove pretnje ukazuju na osnovnu svrhu UN-a  i svrhu okupljanja šefova država članica tokom svakog zasedanja. Tako prikupljamo zajedničke resurse ne samo da bi se bavili zajedničkim pretnjama već i pretnjama sa kojima  jednostanvo nijedna država sama ne može da se nosi.“

Krize u Africi, konflikt u Ukrajini i posledice 50 dnevnog rata u Pojasu Gaze su još neka pitanja o kojima će lideri diskutovati. Generalni sekretar Ban Ki Mun će takodje održati samit o klimatskim promenama radi podsticanja  pojedinih zemalja da preuzmu obavezu smanjivanja emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu. Ričard Gouan smatra da je protekla godina bila posebno teška za medjunarodnu zajednicu.

„Imajući uvidu konflikte u Siriji i Ukrajini, ovo je bila bolna diplomatska godina za UN. Izazovi koje predstavljaju ISIS i ebola su dva pitanja oko kojih sve vlade mogu da se slože. Uslediće, takodje, i nastojanje za uspostavljanje jedinstva unutar UN-a nakon godine u kojoj je bilo mnogobrojnih podela.“

Jedan deo diplomatskih aktivnosti biće održane u renoviranoj sali Generalne skupštine UN-a, poslednjem delu šestogodišnjeg procesa renoviranja sedišta svetske organizacije u vrednosti od dve milijarde i dvesta miliona dolara. Radovi su učinili da skoro sedam decenija star kompleks UN-a bude bezbedniji i energetski efikasniji.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.