Svetski dan borbe protiv SIDE

Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv SIDE

NIŠ

U Niškom I Topličkom okruku 178 osoba je pozitivno na HIV. Od ovog broja 137 osoba je muškog pola a 33 su žene. Od početka godine do novembra  na ovom područiju registrovano je 11 novih HIV infekcija – devet muškaraca i dve žene. To je dva puta više nego 2016. Godine. Svih jedanaest osoba inficirano je seksualnim putem. Šezdeset osoba je do sada umrlo od ove bolesti a u ovoj godini su registorvana  dva smrtna ishoda – rekla je danas na konferenciji za novinare podvodom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 1. decembra , Svetskog dana borbe protiv SIDE  prof. dr Biljana Kocić iz  Savetovališta za DPST IZJZ Niš.

“Preko 87 posto novodijagnostifikovanih beleži se u uzrastu od petnaeste do 49. Godine života “, rekla je dr Kocić.

U Srbiji inače 2369 osoba živi sa HIV-om, ali se pretpostavlja da najmanje još 1000 HIV pozitivnih osoba spada u rizičnu grupu.

Institut za javno zdravlje i omladina JAZASA tokom cele godine organizuju tribine na temu zaštite od ove opake bolesti .

„ Mi smo ove godine već sarađivali sa JAZASOM kroz program edukacija i vršnječkih edukatora . To je naša redovna aktivnost. To uspešno radimo. U seoskim školama smo sa populacijom dece i mladih sproveli aktivnosti koje se tiču promocije zdravog seksualnog ponašanja koje podrazumeva prevenciju HIV infeksije. Tokom decembra meseca nastavićemo rada sa decom u prigradskim i seoskim školama sa idejom da im učinimo dostupnim informacije koje su vezane za prevenciju  HIV AIDS, ali i drugih polno prenosivih infekcija“ rekao je dr Čedomir Šagrić iz Centar za promociju zdravlja IZJZ Niš.

U Obrenovićevoj ulici danas je organizovana akcija gde su volonteri Jazasa da volonterima Studenske unije i Mesicinskog fakulteta i Niške asocijacije studenata  farmacije anketirali građane o tome koliko  znaju o HIV-au i na osnovu  tih anketa „ mi vidimo na kom nivou je stanje svesti građana u Nišu“, kažeNatalija Jovanović iz niškog Jazasa.

Ovogodišnja kapmanja Svetskog dana borbe protiv SIDE se realizuje pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš“. Ova kampanja ima za cilj promociju značaja testiranja na HIV i informisanje građana o HIV-u kako bi se smanjila stigma i diskriminacija koja okružuje osobe inficirane HIV-om.

„Testiranje na HIV je deo odgovornog ponašanja pojedinca. Mi smo organizovali testiranje studenata brzim testovima iz uzorka krvi iz jagodice prsta. Zadovoljni smo što je studentska populacija koja je bila testirana negativna na testu“, kaže Biljana Kocić iz Savetovališta za DPST Instituta za javno zdravlje Niš.

Sa SIDOM se može živeti ako se na vreme dijagnostifikuje bolest. Zbog toga se treba testirati na SIDU ali I delovati preventivno, zaštitom prilikom seksualnog odnosa.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.