Svetski čelnici osudili napad na aerodrom u Istanbulu: Terorizam neće prevladati

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski čelnici osudili napad na aerodrom u Istanbulu: Terorizam neće prevladati

Svetski čelnici snažno su osudili terorističke napade na istanbulski aerodrom Ataturk, u kojima je ubijeno 36, a povređeno gotovo 150 ljudi u utorak uveče, i poslali su poruke suačešća i solidarnosti Turskoj, javljaju agencije.

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio napade na istanbulski aerodrom, saopštila je kancelarija NATO-a za odnose s javnošću.

"Snažno osuđujem užasavajuće napade na istanbulski aerodrom Ataturk. Moje su misli s porodicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žrtava, povređenima i turskim narodom", rekao je Stoltenberg.

"Nema opravdanja za terorizam. NATO saveznice izražavaju solidarnost s Turskom, ujedinjene u odlučnosti da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima", istaknuo je.

Glavni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma. On je rekao da "čvrsto stoji uz Tursku" i naglasio je potrebu "jačanja regionalnih i međunarodnih napora protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", rekao je njegov portparol.

Američkog predsednika Baraka Obamu o napadima je obavestila njegova savetnica za državnu bezbednost i borbu protiv terorizma Liza Monako.

“Naše najdublje saučešće porodicama i voljenima ubijenih, a povređenima želimo brz oporavak. Ostajemo čvrsti u našoj potpori Turskoj, našoj saveznici u NATO i partneru zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima širom sveta dok nastavljamo da se suočavamo s pretnjom terorizma", rekao je Obama.

"Želim reći turskom narodu da se smatramo ujedinjeni s njima u borbi protiv terora", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsednik Fransoa Oland takođe je snažno osudio napade, a pridružio mu se i francuski premijer Manuel Vals.

"Želim snažno osuditi taj napad", rekao je Oland. "Mi moramo delovati, to radimo i u Europi i Francuskoj, i koordinirati naše bezbednosne službe i pokrenuti potrebne akcije protiv terorizma."

Belgijski premijer Šarl Mišel objavio je poruku na Tviteru: "Podli teroristički napad. Stojimo uz turski narod."

Predsednik Evropskog veća Donald Task se usmerio na žrtve i njihove porodice.

"Dopustite da izrazim svoje najdublje saučešće porodicama i voljenima žrtava noćašnjih napada na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu. U ovakvim trenucima bi trebalo da smo svi ujedinjeni", kazao je.

“Terorizam neće prevladati", poručio je na Tviteru Pol Rajan, predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pakistanski premijer Navaz Šarif, koji se oporavlja u Londonu od operacije srca, takođe je snažno osudio trostruki napad na istanbulskom aerodromu.

Turski premijer Binali Jildirim je rekao da postoje "inicijalni dokazi da iza napada stoji Islamska država", ali satima nakon napada koji je počeo nešto pre 21 sat nijedna organizacija nije preuzela odgovornost. Napad, međutim, nosi obeležja onih koje je već izveo IS, poput briselskog napada u martu.

Ataturk je ponovno otvoren za letove u sredu ujutro, ali je jedna trećina letova otkazana, a mnogi kasne.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Svetski zvaničnici osudili teroristički napad u Istanbulu

Izvor: Blic, 29.Jun.2016

Svetski zvaničnici snažno su osudili teroristički napad na istanbulskkom aerodromu Ataturk, u kojem je ubijeno 36, a povređeno gotovo 150 osoba, te izrazili saučešće porodicama, a povređenima poželeli brz oporavak, uz poruku da je vreme da se svet ujedini u borbi protiv ove pošasti...Ovaj teroristički...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.