Svet jednoglasan u osudi S. Koreje

Izvor: Akter, 07.Feb.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet jednoglasan u osudi S. Koreje

Svet se danas ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali

kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Rusija je oštro osudila potez zvaničnog Pjongjanga, istakavši da on predstavlja težak udarac za regionalnu bezbednost, pa i bezbednost same Severne Koreje.

"Očito je da takvi potezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rezultuju ozbiljnim pogoršanjem situacije na Korejskom poluostrvu i čitavoj severoistočnoj Aziji, kao i da veoma ugrožavaju bezbednost zemalja u regionu, a pre svega same Severne Koreje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenela je agencija AFP.

Rusija, koja je, kako navodi francuska agencija, jedna od retkih zemalja koja podržava Severnu Koreju i sa kojom deli granicu, saopštila je da je Pjongjang još jednom iskazao "drzak prezir prema normama međunarodnog prava".

"Snažno apelujemo na vođstvo Severne Koreje da razmisli da li je politika suprotstavljanja međunarodnoj zajednici u interesu te zemlje", istaklo je rusko Ministarstvo.

Francuska vlada je danas takođe osudila potez Severne Koreje kao "bezumnu provokaciju" i pozvala na "brzi i oštri" odgovor Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Francuska najodlučnije osuđuje novo flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti od strane Severne Koreje", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

"Lansiranje rakete predstavlja bezumnu provokaciju, a Francuska poziva na brzi i oštri odgovor međunarodne zajednice na hitnoj sednici Saveta bezbednosti", zakazanoj za popodne, navodi se u saopštenju.

Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju "značajnih mera" kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

On je takođe potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbednost.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje "potpuno neprihvatljivo", posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da "obustavi svoje provokativne aktivnosti".

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

"Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje", istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.