Svet je pred PUCANJEM

Izvor: Blic, 13.Feb.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet je pred PUCANJEM

Svet se nalazi pred danima straha i terora. U jednoj rečenici, to je zaključak poruka koje su se danas mogle čuti od visokih svetskih zvaničnika na Bezbednosnoj konferenciji u Mihnenu. Hiperterorizam, Hladni rat i opasnost od novih tragičnih napada islamista samo su neke od katastrofalnih pretnji sa kojim se čovečanstvo danas suočava.

- Situacija u svetu je dramatična i jedinstvene velike Evrope više nema, Možemo jasno da kažemo: ušli smo u novi period hladnog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - ovako je o bezbednosnoj sitiaciju u svetu u Minhenu govorio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

MARATONSKI SASTANAK Ovo je PLAN za kraj rata u Siriji

Medvedev: U toku je novi Hladni rat

Naglašavajućui da su odnosi Rusije i Zapada ušli u period "novog hladnog rata", Medvedev je naveo katastrofalne prilike današnjice uključujući žestoke sukobe u zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, kolaps zbog migrantske krize, loše odnose dve najveće svetske sile i rat u Ukrajini.

Kako je rekao, politički kurs NATO ostaje neprijateljski i zatvoren prema Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, odsustvo dijaloga između zapadnih zemalja i Rusije, uključujući i globalna pitanja, je abnormalno a problem u komunikaciji priznaju svi - i Rusija i Zapad, prenosi Tass.

Medvedev je , takođe, rekao da ukoliko situacija u Siriji i na drugim žarištima ne bude normalizaovana postoji opasnost da terorizam postane "nova vrsta rata" u koji će biti uvučen čitav svet.

Samo redovna saradnja između Rusije i SAD može da vodi ka normalizaciji situacije u Siriji, rekao je Medvedev.

"Pod tim redovna, mislim, svakodnevna saradnja", dodao je ruski premijer.

Keri: Rusija sprovodi agresiju

Američki državni sekretar Džon Keri oštro je danas u Minhenu kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini i Siriji, optuživši je za "ponovljenu agresiju" u obema zemljama.

"Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi sve dok ne primeni sve aspekte mirovnog sporazuma o Ukrajini koji je postignut u Minsku prošle godine", poručio je Keri na Bezbednosnoj konferenciji u južnom nemačkom gradu, preneo je AFP.

Kako je istakao, Rusija ima jednostavan izbor - ili će u potpunosti primeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama.

Prema njegovim rečima, Rusija prkosi volji medjunarodne zajednice podrškom koju pruža proruskim aktivistima na istoku Ukrajine i svojom vojnom intervencijom u Siriji u korist predsednika Bašara al-Asada, navodi AP.

Keri je to rekao ubrzo nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev na istom skupu optužio Zapad da ponovo pokreće hladni rat sankcijama koje nameće Rusiji zbog Ukrajine, kao i novim potezima NATO-a.

Vals: Evropi preti hiperterorizam

Francuski premijer Manuel Vals je upozorio da su novi veliki napadi u Evropi su izvesni i pozvao na oprez i spremnost na reagovanje.

Vals, čija se zemlja našla na udaru dva islamistička napada prošle godine, rekao je da je Evropa ušla u novu eru koju karakteriše trajno prisustvo "hiperterorizma" što, kako je ocenio, "svi osećaju", prenosi AFP.

"Moramo biti u potpunosti svesni pretnje i reagovati izuzetno snažno i lucidno. Napada će biti, i to u velikim razmerama. To je izvesno. Hiperterorizam će potrajati", istakao je on.

Snaga ideološke opčinjenosti je, dodao je, silna i u novo razdoblje smo ušli zato što je taj hiperterorizam u srži naših društava.

"Evropski projekat može da doživi kraj ako ne budemo oprezni", zaključio je Vals, a preneo Rojters.

Štajnmajer: Dug put pred nama

Međunarodna zajednica ima da pređe još veliki deo puta do rešenja ukrajinske krize, ocenio je danas u Minhenu šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnamjer.

"Konflikt u Ukrajini je pokazao mogućnosti OEBS-a. Zahvaljujući OEBS-u uspeli smo da ostvarimo napredak", rekao je nemački ministar.

U Minhenu je prethodno održan sastanak o Ukrajini na kojem su učestvovali šefovi diplomatija te zemlje Pavel Klimkin, Štajnmajer, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Francuske, navodi Tas s.

Prema rečima Klimkina, novi sastanak planiran je za početak marta.

Nemačka ove godine predsedava OEBS-u.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NOVE PRETNJE ČOVEČANSTVU: Svet u strahu od hiperterorizma

Izvor: Kurir, 13.Feb.2016

Hiperterorizam, opasnost od novih tragičnih napada islamista i Hladni rat samo su neki od strašnih scenarija koji bi mogli da zadese svet, zaključak je visokih svetskih zvaničnika koji su se sastali na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu...Ovo su samo neke od pretnji sa kojima se svet suočava. Ministri...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.