Sve više boraca sa Zapada u IS

Izvor: Press, 28.Feb.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više boraca sa Zapada u IS

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper rekao je da je na strani Islamske države došlo da se bori oko 20.000 stranih boraca od kojih je 3.400 došlo sa Zapada.
Američki zvaničnici navode da je broj boraca u IS sa Zapada u porastu, ali se nadaju da će se taj trend smanjiti zbog nedavnih uspeha u borbi protiv IS i serije inicijativa zapadnih zemalja.

Mnogi borci dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u IS kalifat preko Turske a neki posmatrači postavljaju pitanje spremnosti i volje turske vlade da interveniše. Postoje naznake, međutim, da zapadni lobi uspešno radi i da je Turska primenila dodatni pritisak, rekao je neimenovani američki zvaničnik čiju je izjavu prenela danas televizija En-Bi-Si (NBC).

Klaper je u četvrtak pred američkim Kongresom rekao da je broj zapadnih boraca koji su došli da se bore za IS u porastu, da je procena da iznosi 3.400 u odnosu na 2.700 u novembru prošle godine.

Klaper je istakao da to povećanje može značiti i potencijalnu opasnost od terorizma u SAD i zapadnim zemljama kada se ti radikalni borci vrate.

On je rekao da se procenjuje da je broj boraca koji su iz SAD došli u Siriju povećan na oko 180 ljudi, sa 100 pre šest meseci i nedavno sa 150. Klaper je rekao da će američke službe pratiti one koji se vrate. 

Neimenovani zvanični su rekli da u IS dolaze borci iz oko 90 zemalja sveta. Među njima je veliki broj iz centralne Azije, kineske provincije Sinđijang i Kavkaza, kao i Balkana, posebno Bosne. Novi trend je povećan broj žena, posebno sa Zapada, preneo je NBC.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Sve više boraca sa Zapada u IS

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 01:22

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper rekao je da je na strani Islamske države došlo da se bori oko 20.000 stranih boraca od kojih je 3.400 došlo sa Zapada...Američki zvaničnici navode da je broj boraca u IS sa Zapada u porastu, ali se nadaju da će se taj trend smanjiti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.