Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veći jaz između Madrida i Barselone

Vlada Španije je saopštila da će pokušati da zabrani simbolično glasanje o nezavisnosti pokrajine Katalonije, predviđeno za idući vikend, 9. novembra, ali to bi bila "zloupotrebu vlasti" - saopštile su vlasti Pokrajine Katalonije.

"Na sednici vlade smo se dogovorili da ćemo pitati Ustavni sud o obustavljanju aktivnosti katalonske vlade o glasanju 9. novembra", izjavila je u petrak potpredsednica Vlade Španije, Soraja Sanes de Santamaria.

Po njenim rečima, zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlade biće vrlo brzo upućen Ustavnom sudu i njegova odluka o eventualnoj zabrani glasanja odmah će stupiti na snagu.

"Centralna vlada zloupotrebljava položaj i svoja prava", odgovorio je predsednik Vlade Katalonije, Artur Mas i dodao da će, ako je potrebno, pokrenuti pravne mere jer "i Katalonci imaju pravo na slobodu izražavanja".

Državni savet Španije je ove nedelje saopštio da je glasanje o nezavisnosti Katalonije,a makar formalno i nebilo referendum, neustavno.

Državni savet je na 33 strane naveo najnovije aktivnosti Masa, iz konzervativne i nacionalističke partije Katalonije, dokazujući njegovu "nelojalnost i nepoštovanje" centralne vlastie, jer je 27. septembra potpisao dekret o organizovanju referenduma o nezavisnosti, čemu se Madrid žestoko protivi.

Ustavni sud je dva dana kasnije suspendovao referendum na zahtev španske vlade, da ne bi katalonski zvaničnici postupili nezakonito čime bi bili ugroženi svi službenici koji bi u tome učestvovali.

Međutim, ta zabrana je dodatno povećala animozitet tabora za nezavisnost Katalonije prema Madridu, tako da je katalonska Republikanska stranka levice pozvala na građansku neposlušnost.

Potom su katalonske vlasti najavile nezavnično i simbolično glasanje 9. novembra, ali su španske vlasti ubrzo ocenile da to glasanje "predstavlja kopiju zabranjenog referenduma" sa elementima koji su još više protivustavni od samog referenduma.

Madrid smatra da odluke od ključnog značaja za zemlju mogu da donesu isključivo kralj ili ceo španski narod, dok Katalonci smatraju da imaju pravo da odluče o svojoj budućnosti.

Ustavni sud će konačnu odluku o simboličnom glasanju u Kataloniji doneti početkom iduće nedelje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sve veći jaz između Madrida i Barselone

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Nov.2014

Vlada Španije je saopštila da će pokušati da zabrani simbolično glasanje o nezavisnosti pokrajine Katalonije, predviđeno za idući vikend, 9. novembra, ali to bi bila "zloupotrebu vlasti" - saopštile su vlasti Pokrajine Katalonije..."Na sjednici vlade smo se dogovorili da ćemo pitati Ustavni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.