Izvor: Danas, 31.Jul.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog minuta jedno dete strada od malarije

Malarija je najstarija bolest na svetu i svakog minuta ubija po jedno dete, zbog čega svetska zajednica planira da broj umrlih od te bolesti do 2030. godine smanji za 90 odsto i da je iskoreni u 35 zemalja, piše Gardijan u rubrici o Ciljevima održivog razvoja posle 2015. godine i napominje da je taj cilj ambiciozan, ali realan.

Za proteklih 15 godina su ogromni napori i ulaganja u borbi protiv malarije spasli više od šest miliona života. Smrtnost dece je smanjena za više >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << od 50 odsto i time nadmašen Milenijumski cilj razvoja u vezi sa malarijom koji su utvrdile Ujedinjene nacije. U 98 zemalja je smanjen broj slučajeva malarije, u poređenju sa 2000. godinom, što je jedan od najvećih uspeha u istoriji zdravstvene zaštite.

Stručnjaci procenjuju da je za ostvarivanje ciljeva u borbi protiv malarije do 2030. godine potrebno 100 milijardi dolara. To izgleda kao visoka cena, ali ostvarenje tih ciljeva će značiti više od 10 miliona spašenih života, sprečavanje gotovo tri milijarde slučajeva malarije i omogućavanje dodatnog globalnog ekonomskog proizvoda vrednog više od 4.000 milijardi dolara.

Malarija je jedan od onih ciljeva koji, u odnosu na ulaganja, donosi najveću društvenu korist. Svaki dolar potrošen na sprečavanje i lečenje malarije donosi društvenu i ekonomsku korist vrednu 36 dolara. Preciznije, ulaganje pet dolara u mrežu protiv komaraca znači ekonomsku korist od 180 dolara.

Finansiranje borbe protiv malarije mora da dođe iz više izvora, od donatora, država ugroženih tom bolešću, regionalnih razvojnih banaka i većeg angažovanja privatnog sektora. Cena približavanja snu o svetu oslobođenom od malarije je visoka, ali je cena nedelovanja još veća, navodi Gardijan.

Za proteklih osam decenija ponovno izbijanje malarije zabeleženo je u 61 zemlji, uglavnom kada je dolazilo do smanjenja ili prekidanja ulaganja u kontrolu i sprečavanje malarije. Zabrinjava što nivo ulaganja u borbu protiv malarije stagnira od 2010. godine, a 2013. je obezbeđena samo polovina potrebnih sredstava.

Dakle, postoje plan i cilj. Odluka o iskorenjivanju malarije se može doneti, jer je poznato šta je za to potrebno. Samo treba postojati rešenost da se to učini, navodi londonski list.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.