Sutra sednica parlamenta RS o podnošenju zahteva za reviziju presude

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra sednica parlamenta RS o podnošenju zahteva za reviziju presude

Narodna skupština Republike Srpske sutra će na posebnoj sednici razmatrati informaciju o zahtevu za reviziju oslobađajuće presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

U informaciji se navodi da Predsedništvo BiH nikada nije razmatralo pitanje pokretanja revizije niti o tome postoji odluka državnog Predsedništva.

Zbog toga je u informaciji ocenjeno da ne postoje materijalni niti formalni uslovi za podnošenje zahteva za reviziju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u postupku pred Međunarodnim sudom pravde "postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju".

"Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Hagu, bez odgovarajuće odluke Predsedništva BiH, nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog delovanja i lažno predstavljanje te osobe", piše u informaciji.

Poslanici koalicije "Domovina", u kojoj je većinska Stranka demokratske akcije (SDA), protive se održavanju posebne sednice parlamenta RS povodom zahteva za reviziju presude, navodeći da je to "još jedan udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i mešanje u pravna pitanja".

Poslanicima bi na posebnoj sednici trebalo da se obrate predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik.

Na sednici bi trebalo da se donese odluka o daljem delovanju srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik ranije je izjavio da bi, uz pitanje revizije presude, na sednici trebalo da se zauzme stav i o daljem radu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Opozicione stranke, članice Saveza za promene, tražile su da se na posebnu sednicu ide sa usagašenim zaključcima svih srpskih političkih stranaka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska odlučuje o reviziji tužbe protiv Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2017

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmatraće u ponedeljak na posebnoj sednici informaciju o mogućem zahtevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije...Na ovoj sednici poslanicima bi trebalo da se obrate predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajući...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.