Sukobi u Istanbulu, hapšenja u Antaliji, priveden posle upada u prostorije Erdoganove stranke!

Izvor: Večernje novosti, 01.Apr.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Istanbulu, hapšenja u Antaliji, priveden posle upada u prostorije Erdoganove stranke!

POLICIJA je uhapsila jednu naoružanu osobu koja je ušla danas u kancelarije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u jednom predgrađu Istanbula, javio je Rojters, pozivajući se na privatnu novinsku agenciju Dogan. Rojters navodi da je uhapšeni razbio prozor na gornjem spratu zgrade u četvrti Kartal, na azijskoj strani Istanbula, i istakao zastavu Turske na kojoj je, osim polumeseca i petokrake, naslikan i beli mač. Agencija Dogan prvobitno je javila da su u prostorije AKP ušle dve naoružane >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << osobe. Rojters je preneo i da je jedan od njih upućivao povremene uzvike, ali da su njegove reči bile nerazumljive. Policija je blokirala put ispred te zgrade, a turska agencija objavila je i fotografiju sa nekoliko policijskih vozila ispred zgrade. U dve četvrti Istanbula tokom noći došlo je do sukoba policije i demonstranata, dan posle talačke krize u sudnici u kojoj su jedan tužilac i njegovi otmičari, pripadnici zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Fronta (DHKP-C), ubijeni. U Antaliji, turske vlasti su uhapsile 22 studenata koje se sumnjiče za pripadnost radikalnoj levici, preneo je AFP.Policija je upotrebila suzavac da razbije proteste u Okmejdaniju, četvrti u centralnom delu Istanbula, izvestio je list "Radikal" na svom veb sajtu. U četvrti Gazi, poprištu čestih sukoba i gde zabranjena grupa ima simpatizere, policija je upotrebila suzavac i vodeni top kako bi sprečila demonstrante da marširaju do policijske stanice, naveo je list, a preneo Rojters.Studenti uhapšeni u Antaliji su svi povezani sa grupom koja stoji iza jučerašnje drame.Dva pripadnika DHKP-C oteli su utorak tužioca Mehmeta Selima Kiraza u zgradi suda Čaglajan, kao osvetu zbog smrti tinejdžera povređenog tokom vladinih protesta 2013. godine.Kiraz, koji je ubijen tokom akcije spasavanja, nalazio se na čelu istrage smrti Berkina Evana (15) koji je preminuo prošlog marta nakon devet meseci provedenih u komi od rane na glavi zadobijene od policijskog kanistera za gas.Grupa je dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtevima je bilo i "javno priznanje" odgovornih policajaca.Vlasti su pokušale da pregovaraju za oslobađanje Kiriza, ali je on zadobio prostrelne rane na glavi i telu i od posledica ranjavanja preminuo u bolnici.Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru".Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ubistvo koje je šokiralo Tursku bilo "i napad na tursko pravosuđe, tursku demokratiju i sve građane Turske".

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Priveden naoružani muškarac u stranačkim prostorijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2015

Turska policija privela je naoružanog čoveka koji je danas ušao u prostorije vladajuće stranke AK u predgrađu Istanbula, javila je privatna agencija Dogan...Muškarac je razbio prozore na najvišem spratu zgrade u okrugu Kartal, u azijskom delu grada, i razvio zastavu, pre nego što je uhapšen...U...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.