Sud želi što pre da sasluša i Hrvatsku i Sloveniju

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud želi što pre da sasluša i Hrvatsku i Sloveniju

Stalni arbitražni sud želi što pre da sasluša i Hrvatsku i Sloveniju u vezi sa hrvatskim zahtevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, saopštio je taj sud i pozvao obe strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

U vezi s hrvatskim pismom od 24. jula u kojem Zagreb kaže da je ceo proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, "sud će što pre saslušati strane, a datum za to će biti određen idućih dana", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suda, prenela je Hina.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se "do tada suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda".

Slovenija je juče imenovala Ronija Abrahama za novoga sudiju u Arbitražnom sudu, pošto je prethodni podneo ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenačkom diplomatskom službenicom, zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i celi arbitražni postupak.

Hrvatski sabor danas odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Na vanrednoj sednici sazvanoj na vladin zahtev raspravljaće se o novonastalim okolnostima vezanim za sprovođenje Sporazuma o  arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije o Piranskom zalivu.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska

mora izaći iz arbitraže.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedeljak da Hrvatska ne

može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa

Slovenijom i da je to prošle nedelje zaključio i arbitražni sud koji je

Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži, teda su iz Haga naveli da će se arbitraža nastaviti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.