Sud: Bolničarka može iz karantina

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Bolničarka može iz karantina

Medicinska sestra iz američke države Mejn koja je prinudno stavljena u karantin iako nema ebolu može da napusti svoj dom i posećuje javna mesta jer nije zarazna, saopštio je okružni sudija.

Ovom odlukom preinačena je privremena mera kojom se Kejsi Hikoks (33) zabranjuje da posećuje bioskope i tržne centre i zahteva da od drugih bude na rastojanju od jednog metra. "Država nije uspela da dokaže ovog puta jasnim i uverljivim dokazima da je ograničavanje njenog kretanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u stepenu koji je zahtevala neophodno da se zaštite drugi pojedinci", stoji u odluci sudije Čarlsa Laverdijera.

U odluci se dodaje da Hikoks mora da nastavi sa direktnim praćenjem svog zdravstvenog stanja, da svoja putovanja koordiniše sa državnim zdravstvenim zvaničnicima i odmah ih obavesti ukoliko se pojavi neki od simptoma virusa. Hikoks se od povratka u SAD iz zapadne Afrike borila protiv nastojanja vlasti da je zadrže u karantinu 21 dan, insistirajući da je savršeno zdrava.

Osobe inficirane ebolom su zarazne ukoliko pokazuju simptome, poput groznice, a argument Hikoksove je bio da, pošto to sa njom nije slučaj, nema potrebe da bude u karantinu. Ona je u četvrtak samovoljno napustila svoju kuću u Fort Kentu kako bi se provozala biciklom sa svojim momkom, što su zabeležile brojne američke TV mreže.

Hikoks je testirana na virus ebole po povratku iz zapadne Afrike gde je pomagala u lečenju obolelih i utvrđeno je da nema virus. Nju su sa međunarodnog aerodroma Njuark odveli u karantin-šator i potom u njenu kuću u Mejnu gde joj je naloženo da ostane do isteka 21-dnevnog karantina.

U SAD je do sad lečeno devet pacijenata sa ebolom, a jedan od njih je preminuo. Dve medicinske sestre zarazile su se dok su lečile pacijenta iz Liberije, dok su ostali zaraženi virusom u Africi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.