Izvor: Blic, 29.Sep.2016, 06:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentkinja rešila jedan od NAJVEĆIH MEDICINSKIH PROBLEMA današnjice?

Bakterije otporne na antiobiotike predstavljaju veliku opasnost za čovečanstvo, koje je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun nedavno okarakterisao kao “fundamentalnu pretnju”. Broj multirezistentnih bakterija konstantno se povećava i one izazivaju opasne bolesti, koje se vrlo brzo šire.

Šu Lam, doktorand Univerziteta u Melburnu, izmislila je novu metodu uništavanja superbakterija, i to bez upotrebe antibiotika. Ova dvadesetpetogodišnjakinja razvila je polimer zvezdastog oblika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (supstanca od makromolekula) koji uništava rezistentne bakterije. Reč je o antimikrobnim peptidima koji formiraju dugačak niz i napadaju ugrožene ćelijske zidove. Kada se ćelijski zid uništi, bakterijska ćelija više ne može da se obnovi i umire, objašnjava Kaj Papenfort, mikrobiolog sa Univerziteta “Ludvig-Maksimilijan” (LMU) u Minhenu.

Do sada je problem bio u tome što su se ćelije multirezistentnih bakterija posle oštećenja zidova obnavljale. Ukoliko dođe do oštećenja ćelijskog zida ili polisaharaida koji obavijaju i štite ćeliju, otporna ćelija to primeti i proizvodi nove proteine kako bi zatvorila šupljinu i time sprečila umiranje.

Pročitajte još

Budući da su peptidi koje je Lam razvila dobijeni primenom nanotehnike, oni mnogo efikasnije napadaju zidove ćelije. Oštećenje posle samo jednog napada toliko je veliko da rezistentna ćelija više ne može da se obnovi i umire.

Studentkinja je do sada testirala peptide na šest različitih sojeva bakterija i na zaraženim miševima, pri čemu su nizovi peptida svaki put uništili bakterije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.