Studenti roditelji teško do smeštaja u domu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2015, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti roditelji teško do smeštaja u domu

Želja da se postane roditelj tokom studija ne bi treba da se gleda kao prepreka, ali zbog toga što ne postoje osnovni infrastrukturni uslovi naši studenti su često prinuđeni na to da biraju između deteta i diplome.

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i Studentski centar Novi Sad su došli na ideju da osposobe nekoliko apartmana u domovima kako bi oba studenta roditelja koji su u braku mogla da borave u domu sa detetom.

Krajem 2013. Studentska asocijacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Univerziteta u Novom Sadu pripremila je i vodič za sve studente roditelje. Godinu dana kasnije, kreiran je portal Akademska beba, koji omogućuje lakše pristupanje informacijama o stanju na Univerzitetu, besplatnoj prvoj pomoći i Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

U Hrvatskoj o studentima roditeljima brine i država, te oni imaju prava na finansijsku podršku.

Radmila i Milan su mladi bračni par, studenti roditelji sa četvoromesečnom bebom. Uz fakultet oboje moraju da rade, pa nemaju dovoljno vremena da se posvete porodici. Smatraju da bi im postojanje apartmana za studente roditelje u današnje vreme mnogo pomoglo.

Studentski domovi prve kategorije imaju sve smeštajne uslove da prime mlade roditelje sa svojom decom.

Međutim, zamenik direktora Studentskog centra Nebojša Petrović kaže da su uslovi konkursa za dobijanje mesta u domovima, strogo pravno propisani i da ni u jednu kategoriju ne ulaze studenti roditelji.

Nažalost, trenutno ne postoji mogućnost da se ostvari ideja o osposobljavanju apartmana za studente roditelje, rekli su nam i u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jer su smeštajni kapaciteti popunjeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.