Strategija odbrane Kine predviđa jačanje mornarice

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija odbrane Kine predviđa jačanje mornarice

Kina je danas objavila Strategiju odbrane koja predviđa jačanje mornaričkih kapaciteta dalje od obale, uz obrazloženje da je suočena sa složenim bezbednosnim pretnjama, uključujući i spor u Južnom kineskom moru.

U dokumentu Državnog veća se navodi da će Kina nastaviti da povećava svoju zaštitu na otvorenom moru, uz kritiku suseda koji preduzimaju "provokativne akcije" na svojim rtovima i ostrvima.

Dokument dolazi u vreme porasta tenzija zbog kineskog samouverenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << držanja u spornim vodama Južnog kineskog mora, gde ona krči, poravnava i poboljšava kvalitet zemljišta na arhipelagu Spratli.

Kina potražuje veći deo tog mora i kritikuje SAD zbog toga što je američki špijunski avion nadletao područje u blizini grebena prošle nedelje. Obe strane se međusobno optužuju da izazivaju nestabilnost u regionu. Svoja potraživanja u tom delu Južnog kineskog mora imaju Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej, jer preko njega prelaze trgovnski brodovi, koji godišnje prevezu robu u vrednosti od pet biliona dolara.

Portparol Ministarstva odbrane kazao je danas da se kinekse aktivnosti na osposobljavanju zemljišta na arhipelagu Spratli mogu porediti sa izgradnjom kuća i puteva na kopnu.

"Sa aspekta suvereniteta, apsolutno ne postoji razlika", naveo je on.

On je dodao da su neke zemlje sa skrivenim motivima, kinesko prisutvo na moru, predstavljale senzacionalistički. Nadzor nad aktivnostima u regionu bio je uglavnom zajednički i Kina će nastaviti da preduzima potrebne mere, rekao je Jang.

"Neke spoljne zemlje se takođe mnogo angažaju oko poslova u Južnom kineskom moru; nekolicina stalno nadzire vazduh i more i vrši izviđanja koja su usmerena protiv Kine", navodi se u Strategiji, pri čemu se prvenstveno misli na SAD.

Dokument takođe navodi da će kinesko vazduhoplovstvo prebaciti fokus sa teritorijalne odbrane i na napad i na odbranu, zajedno sa jačanjem vojnih kapaciteta.

Nuklearne snage kineske armije, poznate i kao Drugi artiljerijski korpus, takođe će ojačati svoje sposobnosti za odvraćanje nukleranih napada i kontraudare, sa razvojem preciznih projektila srednjeg i dugog dometa, navodi Strategija. Dokumet navodi da će Kina pojačati i vojnu bezbednost u kritičnim prodručjima za prekomorske interese Kine, bez navođenja detalja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KINESKA STRATEGIJA ZA 2015: Rat sa Amerikom je neizbežan!

Izvor: Kurir, 26.Maj.2015

Poruka Kine glasi: Rat je neizbježan ukoliko Vašington ne odustane od svojih primedbi u vezi kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru! Kina je u utorak objavila da planira da pojača svoju mornaricu i prisutnost na svetskim morima...- Potencijalno ratište na moru se proširilo i kineska mornarica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.