Strahuje li Bler od Čilkotovog izveštaja?

Izvor: RTS, 29.Maj.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strahuje li Bler od "Čilkotovog izveštaja"?

Izveštaj o okolnostima učešća Britanije u ratu u Iraku biće objavljen 6. jula i očekuje se da će biti prilično kritičan prema bivšem premijeru Toniju Bleru koji i dalje brani odluku o invaziji na tu zemlju.
Bler nije želeo da potvrdi da će da prihvati zaključke dugo očekivanog "izveštaja Čilkotove komisije", na kom je počelo da se radi još 2009. godine u vreme Gordona Brauna.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Politiko navodi da Bler i dalje brani odluku da se invazijom, pokrenutom 2003. godine, Sadam Husein svrgne s vlasti, ističući da je Irak danas jedina zemlja u regionu "sposobna za borbu protiv terorizma".
Gostujući na Bi-Bi-Siju, Bler je odbacio optužbe da je privatno već bio doneo odluku o invaziji na Irak, pre nego što je taj stav predstavio javnosti.
Upitan da li će prihvatiti zaključke izveštaja, Bler je rekao: "Sačekajmo taj trenutak".
Bler je, takođe, energično branio svoju odluku da napadne Irak.
"Ako pogledate zemlje koje se nalaze danas na kritičnoj listi, kao što bi bili Sirija, Irak, Libija i Jemen. U samo jednoj od njih imate vladu koja je sposobna da se bori protiv terorizma i koja je međunarodno legitimna, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u Iranu i čiji se premijer pojavljuje u Beloj kući – a to je Irak", naveo je Bler.
Odbacio je i optužbe da je haos, koji je nastao posle invazije 2003. godine, pomogao stvaranju Islamske države.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Strahuje li Bler od "Čilkotovog izveštaja"?

Izvor: Blic, 29.Maj.2016

Izveštaj o okolnostima učešća Britanije u ratu u Iraku biće objavljen 6. jula i očekuje se da će biti prilično kritičan prema bivšem premijeru Toniju Bleru koji i dalje brani odluku o invaziji na tu zemlju...Bler nije želeo da potvrdi da će da prihvati zaključke dugo očekivanog "izveštaj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.