Izvor: Blic, 16.Avg.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stagnira inflacija u SAD zbog pada cena benzina

Potrošačke cene u SAD su u julu ostale nepromenjene u odnosu na prethodni mesec, jer je veliki pad cena benzina i drugih energenata zadržao inflaciju pod kontrolom.

Stagniranje inflacije je, prema saopštenju američkog ministarstva za rad, usledilo posle skoka inflacije od 0,2 odsto iz juna, prenosi agencija AP.

Cene energenata su u julu pale po najvećoj stopi za pet meseci, dok je bazna inflacija, kada se izuzmu kolebljive cene hrane i energenata, porasla za 0,1 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odsto, što je najmanji rast za četiri meseca.

Cilj američke Uprave federalnih rezervi (Fed) je godišnja inflacija od 2,0 odsto. Iako je bazna inflacija porasla za 2,2 odsto u proteklih godinu dana, ukupna inflacija je još uvek znatno ispod Fedovog cilja, budući da je porasla za tek 0,8 odsto u proteklih godinu dana.

Prema izveštaju američkog ministarstva rada o potrošačkim cenama, cene energenata su u julu pale za 1,6 odsto, što je njihov prvi pad od 6-procentnog pada iz februara. Cene benzina su prošlog meseca pale za 4,7 odsto, dok su cene hrane bile nepromenjene posle pada iz juna i maja.

Cene novih automobila su porasle za 0,2 odsto, dok su troškovi stanovanja i zdravstvene zaštite takođe porasli.

Sa druge strane, cene avio-karata, polovnih automobila i rekreativnih aktivnosti su pale, navodi agencija AP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.