Šta Hvatska zamera Srbiji?

Izvor: Press, 29.Jul.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Hvatska zamera Srbiji?

Nakon što je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila da primi diplomatsku notu zvaničnog Zagreba Beogradu, hrvatski mediji su objavili taj protest u kojem se Srbija optužuje da u komunikaciji sa predstavnicima hrvatske vlasti koristi rečnik "propalog jugoslovenskog komunističkog sistema" i "agresivne velikosrpske policije 90-ih".
Foto/ Tanjug video
Nakon što je ambasadorka Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Hrvatskoj Mira Nikolić odbila da primi diplomatsku notu zvaničnog Zagreba Beogradu, hrvatski mediji su objavili taj protest u kojem se Srbija optužuje da u komunikaciji sa predstavnicima hrvatske vlasti koristi rečnik "propalog jugoslovenskog komunističkog sistema" i "agresivne velikosrpske policije  90-ih".
Agencija Hina je, pozivajući se na svoja saznanja, prenela da u noti hrvatskog minisarstva stoji poziv vlastima u Srbiji da sa zvaničnim Zagrebom komunicira "u duhu osnovnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava ipripađika manjina".
Hrvatska Srbiji zamera, kako se navodi, mešanje u unutrašnje stvari te zemlje i poziva Beograd da svoju "istinsku privrženost primeni osnovnih evropskih vrednosti i zvanično  proklamiranom cilju uključenja Srbije u evropsku porodicu".
Navodi se da bi najviši predstavnici vlasti Srbije to mogli da pokažu i dokažu,"sprovođenjem obaveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. 
"To se posebno odnosi na područje pravosuđa i osnovnih  prava, u kojem se Srbiju obavezuje, među ostalima, na smislenu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose u pitanju rešavanja ratnih zločina tako da izbegava sukobe nadležnosti", navodi se u noti, prenosi Hina.
Dodaje se da Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusedske saradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu.
Srbija i Hrvatska su ove sedmice razmenile note. Najpre je Hrvatska protestovala zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih zvaničnika zbog ponistenja presude kardinalu Alojziju Stepincu a dan kasnije hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srpskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se najoštrije protestuje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što i Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.
Beograd je potom zvaničnom Zagrebu uručio još jednu notu zbog odluke hrvatskog vrhovnog suda da ukine presudu Branimiru Glavašu za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku 1991.
Inače, ambasadorka Nikolić je odbila da primi drugu hrvatsku notu "zbog uvredljivog sadržaja na račun Srbije".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.