Šreder za dijalog sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder za dijalog sa Rusijom

Bivši nemčki kancelar Gerhard Šreder ukazao je na potrebu daljeg dijaloga sa Rusijom u ukrajinskoj krizi i upozorio i Evropu i Ameriku da sankcije štete obema stranama.

''Međusobne sankcije štete puno obema stranama'', rekao je Šreder na Ruskom danu, održanom u Rostoku uz učešće oko 400 privrednika iz obe zemlje i pohvalio ovakve susrete, ocenivši da oni mogu da vode daljoj ''izgradnji mostova'' između Nemačke i Rusije.

Šreder je, zalažući se za dijalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao da dijalog, međutim, ne isključuje kritiku i upozorio političare da se bore za mirnu Evropu.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Šreder se založio za diplomatiju.

''Svaka spirala nasilja i pretnji može biti prekinuta političkim delovanjem. Zadatak onih, koji danas snose političku odgovornost u Evropi jeste da se diplomatskim sredstvima to postigne sa Rusijom i Ukrajinom'', rekao je Šreder i pohvalio angažman i kancelarke Angele Merkel i šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera za iznalaženje rešenja ukrajinske krize.

Bivši nemački kancelar, koji važi za prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i koji se nalazi i u poslovnim vezama u ruskom kompanijom ''Gasprom'', rekao je da je ponosan na svoje odnose sa Moskvom i što važi za nekoga ko razume Moskvu.

Naglašavajući da on stoji iza toga da želi da razume Rusiju, njene ljude i političko vođstvo, Šreder je rekao da se on toga ne stidi, ''već je, naprotiv, ponosan zbog toga''.

Šreder je naglasio značaj privrednih odnosa sa Rusijom, sa kojom Evropa, kako je rekao, ima zajedničke interese.

''Mi smo dobro savetovani da se partnerstva u oblasti energetike i rudnog bogatstva dalje grade, ne samo zato što je Rusija jedan pouzdan liferant - bila, jeste i biće - već i zato što je naša nemačka industrija egzistencijalno upućena na te sirovine, pri čemu se ne radi samo o gasu i nafti, rekao je Šreder.

Kada je reč o jednom mogućem članstvu Rusije u EU, Šreder je ocenio, prenose nemački mediji, da bi za jedno uže povezivanje Rusije sa strukturama EU, u jednoj dugoročnoj perspektivi, moralo posedovati takođe i međunarodno-pravni kvalitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gerhard Šreder za dijalog sa Rusijom

Izvor: RTS, 01.Okt.2014

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ukazao je da je potreban dijalog sa Rusijom o ukrajinskoj krizi i upozorio i Evropu i Ameriku da sankcije štete obema stranama...Gerhard Šreder je, na Ruskom danu održanom u Rostoku, rekao da međusobne sankcije štete i Zapadu i Rusiji, prenosi Tanjug...Šreder...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.