Sporadični sukobi na jugoistoku Ukrajine

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporadični sukobi na jugoistoku Ukrajine

Kijev raspušta jednu brigadu ukrajinske vojske zbog predaje vojnika. – Sukobi u Marijupolju eskalirali, troje mrtvih u vojnoj bazi

Prema izveštajima agencija

Kijev – Jugoistok Ukrajine, u kojem većinski živi stanovništvo koje govori ruski jezik, juče je bilo u znaku sporadičnih sukoba vladinih snaga u proruskih „narodnih milicija”.

Snage samoodbrane u Kramatorsku na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istoku Ukrajine saopštile su juče da je vojni helikopter, koji je nadletao kolonu oklopnih vozila ukrajinske armije, otvorio vatru na civile, među kojima ima najviše petoro ranjenih, prenosi Tanjug.

Na fotografskim i filmskim snimcima ruskih medija vide se „migovi”, borbeni avioni, koji na maloj visini u brišućem letu promiču iznad druma na kojem se nalazi kolona vozila i vojnici pomešani sa civilima.

Prema izveštaju Interfaksa, kolona borbenih vozila pokušava da se probije do aerodroma nadomak Kramatorska, gde su se pre dva dana iskrcale ukrajinske desantne snage i, kako su saopštile vlasti u Kijevu, zauzele aerodrom.

Iz samoodbrambene „narodne milicije” izjavili su da su vojnici u borbenoj koloni „već izrazili želju da se predaju, ali im je očigledno stiglo neko naređenje i počeli su da se probijaju prema aerodromu dok ih je štitio helikopter”.

Prema istom izvoru, iz helikoptera nisu direktno pucali u ljude, nego su oni povređeni od metaka koji su rikošetirali.

U međuvremenu je je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da će 25. vazdušno-desantna brigada u Kramatorsku biti raspuštena zbog toga što su se njeni pripadnici u sredu predali proruskim grupama i da će se tim vojnicima suditi, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

„Ta brigada, koja se ponela kukavički i predala svoje oružje, biće raspuštena. Vojska će odgovarati pred sudom”, rekao je Turčinov na zasedanju Vrhovne rade, dodavši da uputstva već data Ministarstvu odbrane i državnom tužiocu.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je da su pripadnici ukrajinske vojske odgovorili tokom noći između srede i četvrtka na napad na njihovu bazu u jugoistočnom gradu Marijupolju i da su tada ubili trojicu napadača, a ranili 13.

Avakov je na svojoj fejsbuk stranici naveo takođe da su 63 osobe privedene, da su konfiskovani oružje, komunikaciona tehnika i, kako se navodi, „ruski mobilni telefoni”, prenosi AFP.

Prema njegovim tvrdnjama, u napadu je učestvovalo oko 300 ljudi naoružanih puškama i Molotovljevim koktelima.

TV stanica „Raša tudej” javlja da je po izbijanju sukoba u bazi nestao jedan ruski novinar, a da se sada nalazi u lokalnoj policijskoj stanici.

Na ulicama lučkog grada Marijupolja, smeštenog u turbulentnoj Donjeckoj oblasti, patroliraju dodatne policijske patrole, a podršku im pružaju helikopteri iz vazduha.

Kijev tuži Sberbanku

Kijev – Kancelarija državnog tužioca Ukrajine pokrenula je krivični postupak protiv ruske Sberbanke zbog sumnje da finansira separatističke akcije u jugoistočnom regionima zemlje, javila je agencija Ukrinform, a preneo Tanjug.

Vršilac dužnosti državnog tužioca Oleg Magnitski rekao je gostujući na ukrajinskom „Petom kanalu” da je ukupno 14 banaka osumnjičeno da finansira separatiste, a da je postupak pokrenut protiv Sberbanke.

On je dodao da se trenutno razmatra oko 300 krivičnih slučajeva protiv zaposlenih u tim finansijskim institucijama. Sberbank je vodeća banka u Rusiji, a njen osnivač i većinski vlasnik je Banka Rusije, sa 50 odsto plus jednom akcijom sa pravom glasa.

N. R.

objavljeno: 17/04/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.