Spor oko novog Kineskog zida od peska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor oko novog Kineskog zida od peska

Kina je ozbiljno upozorila SAD na svoje pravo da nadgleda vazdušni prostor i vode kod svojih ostrva u Južnom kineskom moru u odgovoru na izveštaje o razmeni upozorenja između kineske ratne mornarice i američkog vojnog izviđačkog aviona, prenosi kineski list Čajna dejli (China daily).

Ove izjave usledile su posle izveštaja novinara Si-En-En-a( CNN ), koji su bili na američkom izviđačkom vojnom avionu P8-Posejdon, o incidentu kada je kineska ratna mornarica osam puta upozorila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posadu američkog aviona da napusti prostor koji su nadletali iznad jednog kineskog ostrva.

Po rečima novinara, Američka posada je odgovorila da lete iznad međunarodnog vazdušnog prostora, na šta je kineska strana odgovorila "Ovo je kineska ratna mornarica. Pozivamo vas da napustite (taj prostor)".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da nije obavešten o tom incidentu, ali je ponovio nesporni suverenitet Pekinga nad Nanan ostrvima i vodama oko njih.

"Kina ima prava da nadgleda relevantni vazdušni prostor i vode da zaštiti bezbednost zemlje i spreči nesreće na moru", dodao je on.

Hong je pozvao druge zemlje da "odustanu od akcija koje bi mogle da komplikuju i povećaju kontroverze".

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken u sredu je rekao da radovi Kine na utvrđivanju i širenju svojih ostrva u Južnom kineskom moru mogu da izazovu tenzije i da dovedu do sukoba.

Portparol kineskog ministarstva rekao je u odgovoru na te primedbe da su radovi u skladu sa kineskim suverenitetom i da im je cilj da obezbede civilnu uslugu koja će biti od koristi drugim zemljama.

Hong je pozvao SAD da se drže principa ne zauzimanja strana oko sporova u Južnom kineskom moru i rekao da takve neosnovane primedbe "podstaći ponovljene provokacije od strane nekih zemalja".

Kina u Južnom kineskom moru stvara veštačka ostrva nanošenjem peska na koralne grebene, na kojima gradi zgrade, puteve i pristaništa. Peking tvrdi da je to kineska teritorija i da su ti objekti za javnu upotrebu i za potrebe kineskih ribara. Ti projekti su izazvali pomorske sukobe, proteste u susednim zemljama i ozbiljne diplomatske sporove. Vašington tvrdi da ne zauzima stav po pitanju prava na sporne vode, ali insistira da ti sporovi budu rešeni pregovorima. Pomorska bezbednost i pristup nekim od najprometnijih ruta za trgovačke brodove predstavlja prioritet američke nacionalne bezbednosti, tvrde SAD. Američka administracija tvrdi da Kina ne može da izgradnjom veštačkih ostrva "proizvede suverenitet" u tim vodama.

Zapadni mediji nazivaju kinesku akciju izgradnjom novog Kineskog zida od peska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.