Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaseno najmanje 4.000 migranata, pronađeno 17 tela

RIM - Najmanje 4.000 migranata spaseno je u blizini libijske obale, u 22 operacije izvedene tokom jednog dana, saopštila je danas italijanska obalska straža. U saopštenju se navodi i da je 17 tela pronađeno na nekoliko brodova koji su bili u veoma lošem stanju. Operacije spasavanja migranata iz 13 drvenih ribarskih i devet gumenih čamaca, sprovedene su u petak. Spaseno je ukupno 4.243 migranta, koji su prevezeni u južne italijanske luke, uključujući i one na Siciliji, preneo je AP. Kao pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << italijanskoj obalskoj straži, u operacijama su učestvovali teretni brodovi i irska i nemačka mornarica. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine oko 1.770 migranata je nestalo u vodama Mediterana nastojeći da stignu do EU, što je 30 puta više nego u istom periodu 2014. godine. Evropska agencija za zaštitu spoljnih granice Šengen zone (Fronteks), saopštila je pre nekoliko dana da će proširiti operacije potrage i spasavanja migranata na Sredozemnom moru. Saopštenje Fronteksa usledilo je ubrzo pošto je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun poručio da Evropa može da učini više da pomogne migrantima koji prelaze Mediteran. Ministri EU su nedavno odobrili plan za vojnu operaciju usmerenu protiv krujumčara ljudi, ali za odluka o uništavanju njihovih brodova moraju da dobiju i odobrenje UN. Evropska komisija je takođe iznela planove da i ostale članice Unije podele teret migranata sa zemljama koje su prve na njihovom "udaru", kao što su Italija, Malta i Grčka, ali neke članice, među kojima je i Velika Britanija, su se tome usprotivile.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Izbavljeno 4.000 migranata kod Libije, 17 mrtvih

Izvor: Mondo, 30.Maj.2015

Više od 4.000 migranata spaseno je kod libijske obale, u 22 operacije izvedene u jednom danu, saopštila je italijanska obalska straža. Pronađeno 17 mrtvih na brodovima u veoma lošem stanju. Od početka godine udavilo se 1.770 migranata...Foto: AP Photo/Mauro Buccarello..Operacije spasavanja migranata...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.