Sonda Rozeta spustila se na kometu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonda Rozeta spustila se na kometu

Sonda Roseta spustila se danas na ledenu površnu komete koju je pratila više od deset godina.

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) su Rozeti kasno sinoć zadali poslednju komandu u misiji sa zadacima da obavi poslednja merenja čime se završava njen 12-godišnji put.

Sletanjem na kometu, Rozeta je prestala da radi.

Zbog udaljenosti između komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko potvrda sletanja je došla 40minuta kasnije u kontrolu misije u ESA u Darmštadu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Šef ESA Jan Verner rekao je da je misija vredna 1,4 milijardi evra već ostvarila uspeh. Pored toga što je na kometu već spustila svoju robotsku stanicu File u novembru 2014, Rozeta je prikupila veliku količinu podatka koje će naučnici u narednim godinama analizirati.

Naučnici su već došli do više otkrića o hemijskom sastavu komete što omogućava uvid u Sunčev sistem i poreklo života na Zemlji.

Rozeta je sletela na kometu brzinom od oko 90 centimetara u sekundi, što je otprilike duplo sporije od hoda, što je omogućilo Rozeti da napravi slike s detaljima velikim i oko 2,5 centimetara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.