Slovenija: Odbijeno raspisivanje referenduma o istopolnim brakovima

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Odbijeno raspisivanje referenduma o istopolnim brakovima

Slovenački parlament većinom glasova odbio je da raspiše referendum o novom zakonu o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima kojim se izjednačavaju prava istopolnih i heteroseksualnih zajednica.

Protiv referenduma glasala su 53 poslanika levih i liberalnih stranaka iz vladajuće koalicije, ali i iz opozicije, uz argument da bi poništenje zakona moglo da izazove neustavne posledice i diskriminaciju građana po polnoj orijentaciji, pri čemu su se pozivali i na odredbe evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konvencije o ljudskim pravima.

Referendumom bi u parlamentu već potvrđeni zakon mogao biti opozvan.

Protiv zaustavljanja takvog referenduma glasali su poslanici Nove Slovenije (NSI) i Slovenačka demokratska stranka (SDS).

Inicijator referenduma je Koalicija "Za decu", građanska inicijativa koju podržava Katolička crkva, jer smatra da su zakonom o priznanju mogućnosti usvajanja dece za istopolne parove potencijalno ugrožena prava dece koju će takvi parovi usvajati, saopštila je da je već prikupila potreban broj potpisa građana za održavanje referenduma, a razloge zašto smatra da referendum treba sprovesti pojasniće sutra na konferenciji za novinare.

Nakon što je parlament prvi put, pozivajući se na ustavne izmene uvedene pre dve godine kojima se ograničavaju prava na održavanje referenduma, odbio da raspiše referendum o spornom porodičnom zakonu, svoj će pravni lek o referendumu i njegovoj dopustivosti ili o tome da li je sporna njegova ustavnost morati da daju ustavne sudije.

Veruje se da će za donošenje mišljenja ustavnog suda o tom pitanju morati proći do dva meseca, pa u tom periodu nije moguće očekivati raspisivanje referenduma.

Ako bi ustavni sud dopustio održavanje referenduma, ankete pokazuju da bi njegov ishod bio tesan - prema anketi koju je danas objavilo ljubljansko "Delo", 53 odsto onih koji bi pristupili referendumu glasalo bi za odbacivanje zakona koji smatraju "preliberalnim", dok je 47 odsto ispitanika izjavilo da bi zakon podržalo.

Još važećim zakonom o registriranom partnerstvu Slovenija je 2007. dala nešto više prava istopolnim partnerima, ali ne i pravo na venčanje i usvajanje dece.

Zakon o izjednačavanju prava istopolnih i heteroseksualnih parova koji je 2010. prihvatila ondašnja socijaldemokratska vlada bio je srušen na referendumu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slovenija: Odbijeno raspisivanje referenduma o gay brakovima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Mar.2015

Slovenački parlament većinom glasova odbio je raspisati referendum o novom zakonu o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima kojim se izjednačavaju prava istopolnih i heteroseksualnih zajednica...Protiv referenduma glasala su 53 poslanika lijevih i liberalnih stranaka iz vladajuće koalicije, ali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.