Slovačka danas preuzima predsedavanje EU od Holandije

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka danas preuzima predsedavanje EU od Holandije

Slovačka danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom od Holandije.

AP prenosi da je slovačko predsedavanje rešeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slovacki premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predsedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dve ili tri moćne članice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ova izjava usledila nakon što su Nemačka, Francuska i Italija u ponedeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji. Pre toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prnosi Rojters.

- O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice posle 2004. godine - rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

- Ako naši građani sve manje i manje razumeju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo - rekao je Lajček.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

- Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače - rekao je Lajčak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka preuzima predsjedvanje EU od Holandije

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2016

BRATISLAVA - Slovačka danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom od Holandije...AP prenosi da je slovačko predsjedavanje rješeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvijek pod utiskom britanskog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.