Skupština Venecuele osudila predsednika Madura

Izvor: Blic, 10.Jan.2017, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Venecuele osudila predsednika Madura

Skupština Venecuele u kojoj opozicija ima većinu, glasala je u ponedeljak protiv predsednika Nikolasa Madura zbog "kršenja dužnosti", odnosno zbog odgovornosti za "krizu bez premca" u kojoj je ta zemlja.

To glasanje tokom burne sednice, međutim, sasvim je simbolično jer je verovatno da će odluku poništiti Vrhovni sud koji je još pre početka rasprave upozorio da "Narodna skupština nije nadležna da razreši predsednika".

Opozicija desnog centra stekla je većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Skupštini krajem 2015. godine, bespoštedno se boreći protiv socijaliste Nikolasa Madura, odabranog naslednika bivšeg predsednika Uga Čavesa (1999-2013), zahtevajući od njega ostavku i prevremene izbore pre redovnih, 2018. godine.

- Potvrđeno je da je na Nikolasu Maduru odgovornost za kršenje dužnosti na položaju (predsednika) i da se zahteva izborni izlaz iz krize u Venecueli, o čemu se narod izjasnio na izborima - rekao je novi predsednik Skupštine, Hulio Borhes, iz opozicije.

Po tekstu odluke Skupštine, "Maduro je izazvao krizu bez premca u Venecueli" i "mimo Ustava" je izazvao "ekonomsku stagnaciju", "razbijanje ustavnog poretka", uz "nasilje nad pravima" građana Venecuele.

Suprotno tome, Maduru blizak poslanik Ektor Rodriges je opisao inicijativu kao "besmislenu i iracionalnu".

- Kada demonizuju postupke predsednika, oni (opozicija) implicitno priznaju ko zapravo vlada. To je samo opereta - prokomentarisao je Pedro Kareno, takođe poslanik "čavista".

Nikolas Maduro je prošle sedmice za potpredsednika postavio Tarika El Ajsamija, "čvrstorukaša" iz svog tima, sa zadatkom da ga nasledi na mestu šefa države ako eventualno bude smenjen.

U pokušaju da povrfati poverenje stanovništva u zemlji s vrtoglavom inflacijom, lider socijalista je u nedelju najavio povećanje minimalne plate za 50%. Ona je sada 40.000 bolivara, ili 60 dolara po najvišem zvaničnom kursu, a 12 dolara po kursu na crnom tržištu.

Maduro je u ponedeljak najavio puštanje u opticaj 16. januara, novih novčanica od 20.000 bolivara. Naglo povlačenje novčanica od 100 bolivara, kojih je bilo najviše, dovelo je do nereda, zbog straha od nestašice gotovine.

Nedavno istraživanje koje je obavila agencija Datanalisis, pokazalo je da skoro 80% stanovnika Venecuele ne odobrava politiku Nikolasa Madura.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skupština Venecuele osudila predsednika Madura

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2017

Skupština Venecuele u kojoj opozicija ima većinu, glasala je u ponedeljak protiv predsednika Nikolasa Madura zbog "kršenja dužnosti", odnosno zbog odgovornosti za "krizu bez premca" u kojoj je ta zemlja...To glasanje tokom burne sednice, međutim, sasvim je simbolično jer je verovatno da će odluku...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.