Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širenjem straha protiv izbeglica, Orban skreće pažnju sa korupcije

Predsednica žena Partije evropskih socijalista (PES Women) Zita Gurmai optužila je danas premijera Mađarske Viktora Orbana da širenjem straha protiv izbeglica skreće pažnju javnosti sa sve veće korupcije u toj državi.

- Populistička vlast u Mađarskoj na čelu sa Viktorom Orbanom širi strah i govori da će zaštititi Mađare od izbeglica. On pitanje izbeglica koristi da bi skrenuo pažnju građana sa korupcije koja je sve veća u Mađarskoj, a referendum protiv izbegličkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kvota je obično blefiranje kojim se skrnavi smisao izbora uopšte - rekla je ona.

Gurmai, koja je i članica opozicione Socijalističke partije Mađarske i bivša poslanica u Evropskom parlamentu, kazala je agenciji Beta da je Mađarska vlast na kampanju protiv izbeglica potrošila oko 3,6 milijardi forinti (11,6 miliona evra), što je više nego što je Fides do sada u bilo kojoj kampanji potrošio.

- U gotovo svim naseljima u Mađarskoj su postavljeni bilbordi putem kojih vlast, pod velom zaštite žena od nasilja, upozorava građane da su migranti odgovorni za silovanja žena, da su napade na Pariz počinili migranti i slične poruke koje predstavljaju glupost - kazala je Gurmai.

Ona je ocenila da je propaganda doprinela tome da su ljudi koji nikada u životu nisu videli migrante počeli da ih se plaše.

Gurmai je dodala da je zaboravljeno koliko je Mađarska do sada dobila sredstava od EU i podsetila da je Orban svojevremeno izjavio da života ima i van Evropske unije. Prema njenim rečima, Evropa se, osim sa ekonomskom, suočava i sa ozbiljnijom moralnom krizom, a da je za države koje su zatvorene karakteristično da će pre ili kasnije ostati same i da zbog toga Mađarska mora da postane otvorenija.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Mađarska na referendumu glasa protiv izbegličkih kvota, Gurmai je kazala da će Orban, bez obzira na ishod referenduma, nakon oktobarskog glasanja samo dobiti novo oruđe u rukama kojim će nastaviti "svoju borbu za slobodu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.