Sindikati u Francuskoj najavili nove štrajkove i blokade

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati u Francuskoj najavili nove štrajkove i blokade

Sindikati u Francuskoj najavili su niz novih štrajkova u narednim danima koji će ugroziti funkcionisanje železnice, pariskog metroa, luka i aerodroma.

Sindikalci se nadaju da bi blokada železnice i drugih saobraćajnih sistema mogla da izvrši dodatni pritisak na vladu da povuče zakon. Protesti su zakazani uoči otvaranja Evropskog prvenstva u fudbalu (EURO 2016) u Francuskoj koje počinje 16. juna i koje će pratili više od 2,5 miliona gledalaca na stadionima širom zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Prema zakonu o sabraćaju iz 2007. godine, u toku štrajkova mora se obezbediti minimalni stepen usluga u javnom saobraćaju. Radnici francuske železnice, čije su usluge ključne za funkcionisanje EURO 2016, stupaju u štrajk večeras. Zaposleni u pariskom javnom prevozu počinju štrajk u sredu, a kontrola letenja u četvrtak.

Razgovor francuskog premijera Manuela Valsa i čelnika CGT sindikata, organizatora protesta, ukazuje da su obe strane spremne na kompromise. Sindikati u svakom sektoru imaju specifične zahteve za svoje radnike, koji nisu povezani sa konkretnom reformom zakona o radu, ali je predlog tog zakona bio povod za proteste.

Vlasti u Parizu moraju sprovesti reforme kako bi održali konkuretnost u globalnoj ekonomiji. Stručnjaci tvrde da novi zakon neće uticati na otvaranje novih radnih mesta i upozoravaju da su se sindikati godinama borili za zaštitu prava radnika u Francuskoj.

Francuska se u poslednjih nekoliko meseci suočava s čestim protestima radnika, nezadovoljnih najavljenim reformama zakona o radu, koji bi olakšao poslodavcima da otpuštaju radnike i podužio radnu nedelju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.