Sin Silvije Plat izvršio samoubistvo

Izvor: Blic, 23.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin Silvije Plat izvršio samoubistvo

Nikolas Hjuz, sin američke pesnikinje i književnice Silvije Plat i britanskog pesnika Teda Hjuza, izvršio je samoubistvo, 46 godina nakon što je njegova majka odlučila da sebi oduzme život trovanjem plinom dok je on spavao, prenosi "Tajms onlajn".



Nikolas Hjuz kao beba sa majkom

Nikolas se obesio u svojoj kući u Aljasci nakon dugogodišnje borbe sa depresijom, izjavila je juče njegova sestra Frida. Imao je 47 godina, bio je neoženjen, nije imao dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i do nedavno bio profesor okeanologije na Ferbenks univerzitetu u Aljasci.

"Sa dubokom tugom govorim o smrti svog brata, Nikolasa Hjuza, koji je umro u ponedeljak 16. marta 2009. u svojoj kući u Aljasci", rekla je Frida Plat u izjavi.

"Njegova fascinacija ribom i ribolovom bila je nalik na onu našeg oca, čije su mnoge pesme bile o prirodi. Bio je divan brat, veran prijatelj i zadržao je gotovo dečju nevinost i entuzijazam za svoje projekte i planove," rekla je Frida Plat.

Neposredno pre svoje smrti, napustio je mesto na univerzitetu s idejom da se posveti grnčarstvu u svom domu.

Njegova smrt dodaje još jedno tragično poglavlje u porodičnoj istoriji punoj morbidnih fascinacija, navodi "Telegraf". Ni Nikolas, ni Frida ni njihov otac nisu mogli u potpunosti izbeći senku koju je samoubistvo Platove 1963. godine bacilo na porodicu niti se odvojiti od kulta njene ličnosti koji se rodio posle njene smrti. Feministi i obožavaoci stvaralaštva Silvije Plat krivili su Hjuza za njenu smrt, posebno zbog njegovog neverstva i zbog toga što ju je napustio zbog druge žene. Ted Hjuz je 1969. godine pretrpeo još jedan strašan gubitak kada je njegova ljubavnica ubila sebe i njihovu ćerku na isti način kao i Silvija Plat, čiji je turbulentni brak sa Hjuzom postao moderni mit.

Njena lična priča je nedavno preneta i na filmsko platno gde je uloga pesnikinje poverena Gvinet Paltrou, a uloga Teda Hjuza poslednjem Džejmsu Bondu, Denijelu Krejgu.

Ćerka Silvije Plat, Frida Hjuz je uspešna umetnica, pisac dečjih knjiga, pesnikinja i novinski kolumnista. Pisala je između ostalog o svojim poznatim roditeljima kao i o sopstvenoj borbi sa depresijom i anoreksijom.

Ted Hjuz je umro od raka jetre 28. oktobra 1998. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ubio se sin pesnikinje Silvije Plat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2009

FERBANKS - Nikolas Hjuz, sin pesničkog para Silvije Plat i Teda Hjuza, izvršio je samoubistvo u 48. godini, javlja danas AP...Hjuz se obesio 16. marta u svojoj kući na Aljasci, saopštila je policija. Prema rečima Hjuzove sestre Fride, patio je od depresije. Hjuz nije bio oženjen, niti je imao decu...Silvija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.