Izvor: Blic, 06.Dec.2016, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sibir: Pronađeni ostaci ruske svemirske letelice

Ostaci ruske svemirske letelice Progres, koja se srušila ubrzo posle lansiranja na misiju snabdevaja Međunarodne svemirske stanice (MSS), pronađeni su u sibirskoj oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom, javile su danas lokalne vlasti.

Čobani su ovog vikenda pronašli dva komada letelice, uključujući i veliki okrugli objekat u planinskom delu ove sibirske oblasti.

Još jedan manji komad nađen je u dvorištu jedne kuće u selu Eilig-Kem, rekao je guverner te oblast >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šolban Kara-ol.

Nije registrovan nikakav viši stepen radijacije niti hemijskih supstanci u vazduhu, rekao je on i pozvao meštane da svakako ne dodiruju komade letelice ukoliko nađu još neki.

Kontakt sa letelicom bez posade Progres MS-O4 izgubljen je prošlog četvrtka, ubrzo posle njenog lansiranja na raketi Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Timovi ruskog ministarstva za vanredne sitaucije u Sibiru pročeščljali su detaljno oblast u kojoj se pretpostavljalo da se letelica srušila.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u četvrtak da se letelica raspala u atmosferi ; ubrzo posle poletanja, i pošto je izgubljen kontakt sa njom. Ona je nosila oko 2,5 tone vode, goriva, hrane i drugih potrepština za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Gubitak letelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije. Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agencija Ria Novosti da je problem verovatno povezan s lošim kvalitetom sklopa motora rakete.

Roskosmos je saopštio odmah posle nezgode da ovaj gubitak neće uticati na normalno funkcionisanje opreme na Međuarodnoj svemirskoj stanici, i opstanak posade na njoj.

Rusija šalje ovakve teretne letelice ka MŠ-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.