Severna Koreja se sprema za petu nuklearnu probu

Izvor: B92, 07.Feb.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Severna Koreja se sprema za petu nuklearnu probu"

Severna Koreja se priprema za petu nuklearnu probu, saopštila je obaveštajna služba Južne Koreje, prenosi agencija Jonhap.

Informacija o nuklearnom testu pojavila se nekoliko sati nakon što je Pjongjang obavestio da je uspešno lansirana raketa dugog dometa sa satelitom.

Agencija je ranije javila da je južnokorejska vojska pronašla delove rakete za koje se sumnja da je severnokorejska.

Metalni deo za koji se veruje da pripada raketi koju je lansirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Severna Koreja pronađen je na jugoistoku ostrva Jeju, saopštio je zvaničnik Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Lansiranje severnokorejske rakete susedi te zemlje i SAD oštro su kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje severnokorejskog satelita nije uspeo, preneo je Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.