Severna Koreja otkazala posetu Ban Ki-Muna

Izvor: VOA, 20.Maj.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja otkazala posetu Ban Ki-Muna

Severna Koreja je iznenada povukla poziv Generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu, da poseti industrijski kompleks Kesong na njenoj teritoriji.

Ban, koji se nalazi u petodnevnoj poseti Južnoj Koreji, navodi da Pjonjang nije pružio objašnjenje za otkazivanje posete, obavljeno u poslednjem trenutku, kako je rekao - “kroz diplomatske kanale.”

On je ocenio da žali zbog odluke Severne Koreje, koju je ponovo pozvao da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom radi mira i stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na Korejskom poluostrvu i van njega. Generalni sekretar UN-a planirao je da poseti industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi na severu, neposredno uz demilitarizovnu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

Ban je planirao da obidje fabriku kojom zajednički upravljaju dve Koreje, što bi označilo prvi put u više od dve decenije da je jedan generalni sekretar UN posetio Severnu Koreju. Poslednji koji je to učinio bio je Butros Butros-Gali, 1993. godine.

Industrijski kompleks Kesong je otvoren 2004. i predstavlja jedan od malobrojnih primera saradnje Severne i Južne Koreje. U oko 120 južnokorejskih fabrika u tom parku zaposleno je više od 53,000 severnokorejskih radnika.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.