Severna Koreja osudila Amera zbog špijunaže

Izvor: Mondo, 29.Apr.2016, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja osudila Amera zbog špijunaže

Severna Koreja osudila je danas američkog državljanina korejskog porekla na 10 godina zatvora zbog špijunaže i subverzije, što je drugi put ove godine da je osuđen Amerikanac u toj zemlji.

Foto: AP Photo/Ahn Young-joon

 Kim Dong Čul uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao i krao državne tajne.

Posle kratkog suđenja u Pjongjangu Vrhovni sud ga je osudio na 10 godina zatvora i teškog rada. Drugi detalji to tom slučaju još nisu poznati
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Ranije ove godine, američki student Oto Varmbier osuđen je na 15 godina zatvora zbog umešanosti u antidržavne aktivnosti dok je bio u turističkoj poseti zemlji.

Varmbier je pre suđenja rekao da je pokušao da ukrade propagandni materijal kao trofej za majku svog prijatelja koja je želela da ga okači u svojoj crkvi.

Severna Koreja često optužuje Vašington i Seul da šalju špijune u cilju zbacivanja vlade, kako bi Južna Koreja mogla da preuzme kontrolu nad celim Korejskim poluostrvom.

Nekoliko američkih državljana ranije hapšenih u Severnoj Koreji bili su pušteni tek kada su visoki američki zvaničnici ili državnici lično dolazili u Pjongjang da izdejstvuju njihovo oslobađanje.

Tako su dve američke novinarke oslobođene pošto je predsednik SAD Bil Klinton 2009. došao u posetu Severnoj Koreji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja osudila još jednog američkog državljanina

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2016

Severna Koreja osudila je danas američkog državljanina korejskog porekla na 10 godina zatvora zbog špijunaže i suverzije, što je drugi put ove godine da je osuđen Amerikanac u toj zemlji...Kim Dong Čul uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao i krao državne tajne...Posle kratkog suđenja u Pjongjangu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.