Izvor: Blic, 16.Maj.2017, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja možda stoji iza globalnog sajber virusa

Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos unevši proteklog vikenda sajber virus "VonaKraj" (WannaCry) u kompjuterske mreže širom sveta.

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, "Guglov" istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa "VonaKraj" i hakerske akcije iz 2014. godine koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak - mada ne definitivan - da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji "Kasperski", sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude "ključ za rešavanje misterije".

- Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa- naveli su istraživači firme "Kasperski".

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja "Soni pikčersa" 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

- Obim operacija Lazarusa je šokantan - kažu u firmi "Kasperski".

Kompanija "Intezer Labs" sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom "VonaKraj" i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, "Simantek", takođe je uočila sličnosti između virusa "VonaKraj" i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit "za sada samo predstavljaju slabe veze".

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu "VonaKraj" samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šifra Lazarus: Severna Koreja stoji iza globalnog sajber virusa?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2017

Sajber virus "VonaKraj" unet prošlog vikenda u kompjuterske sisteme širom sveta..Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos unevši proteklog vikenda sajber virus "VonaKraj" (WannaKry) u kompjuterske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Kim Džon Un nije bacio nuklearnu bombu, ali je uradio nešto mnogo gore?! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 16.Maj.2017

Postoji objektivna veza između Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos unevši sajber virus "VonaKraj" (WannaCry) u kompjuterske mreže širom sveta, tvrde bezbednosne kompanije..."Guglov" istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između...

Nastavak na BKTV News...

Sve o hakerskoj grupi LAZARUS iz Severne Koreje koja je možda započela SAJBER RAT: Mogu da obore svet, ovo nije prvi put da prave haos

Izvor: Telegraf.rs, 16.Maj.2017

Kompanija za virtuelnu bezbednost "Simantek" je otkrila dva moguća linka koja ukazuju da je "VonaKraj" sajber napad vezan za hakersku grupu "Lazarus" iz Severne Koreje...1. Simantek je identifikovao prisustvo alata koje isključivo koristi Lazarus na inficiranim kompjuterima i ranijim verzijama "VonaKraj"...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.