Severna Koreja: Kim je nadgledao lansiranje balističke rakete

Izvor: Blic, 15.Maj.2017, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja: Kim je nadgledao lansiranje balističke rakete

Severna Koreja objavila je da je raketa, koju je lansirala u nedelju, bila balistička raketa zamlja-zemlja srednjeg dometa, čime je pojačala napetosti na podeljenom poluostrvu, navodi južnokorejska agencija Jonhap.

Severnokorejska državna televizija je javila da je Pjongjang u nedelju izvršio uspešno probno lansiranje rakete zvane "Hvasong-12".

Južnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao "neidentifikovani projektil", ispaljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa lokacije severozapadno od prestonice Severne Koreje i da je letela oko 700 kilometara.

Jonhap navodi da je ovo bila "prva provokacija od kada je novi predsednik Južne Koreje Mun Je-in preuzeo vlast prošle srede".

Severna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara, što bi po Jonhapu moglo da ukazuje na to da se radi o novom tipu rakete koji se tek razvija.

Rojters prenosi navode severnokorejske državne agencije KCNA da se radilo o probi rakete srednjeg do dugog dometa, koju je nadgledao vođa Severne Koreje Kim Džong Un i da je cilj testiranja bio utvrđivanje mogućnosti da rakete ponese "veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu".

KCNA je navela da je raketa letela 787 kilometara.

Južnokorejska vojska je u nedelju ujutru prvobitno saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pjongjang ispalio "neindentifikovani projektil"

Izvor: RTV Pink, 15.Maj.2017

Severna Koreja je lansirala "neidentifikovani projektil" za koji se veruje da je balistička raketa.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.