Serđo Matarela novi italijanski predsednik

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serđo Matarela novi italijanski predsednik

Italijanski poslanici izabrali su sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu za novog predsednika države, javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Matarela (73) osvojio je prostu većinu, odnosno 505 glasova i proglašen je pobednikom trećeg dana glasanja, iako svi glasovi nisu do kraja prebrojani.

Matarela će na čelu države naslediti Đorđa Napolitana (89), koji je ranije ovog meseca podneo ostavku, navodeći kao razlog "znake umora".

Novi predsednik je bio kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << premijera Matea Rencija, koji ga je i nominovao za tu funkciju, koja u Italiji ima uglavnom ceremonijalni karakter, ali obuhvata ovlašćenja za postavljanje premijera.

BBC podseća da predsednik Italije često mora da koristi to ovlašćenje, u zemlji u kojoj je politika veoma nestalna.

Napolitano je imenovao pet premijera tokom svog osmoipogodišnjeg mandata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.