Savet Evrope traži jaču kontrolu lobiranja

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope traži jaču kontrolu lobiranja

Savet Evrope pozvao je svoje članice da usvoje jak pravni mehanizam za kontrolu i promociju transparentnosti lobističkih aktivnosti.

Komiteta ministara, izvršno telo SE, izdao je preporuku članicama da lobiranjem može da se postigne legitiman doprinos otvorenim vladama i dobro informisanim donosiocima odluka, ali da većina zemalja još nema sveobuhvatni pravni okvir koji reguliše takve aktivnosti, saopštio je SE.

Vladama 47 članica najveće panevropske organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ili drugim zaduženim telima preporučeno je da vode javni registar lobista koji će biti javno dostupan i lak za korišćenje.

Registar treba da sadrži bar ime lobiste, na šta usmerava lobističke aktivnosti i identitet klijenta ili poslodavca, a države mogu u registar da unesu i dodatne podatke.

Preporuka o lobiranju sadrži uputstva za ponašanje lobista i preporuke za izdavanje sankcija onima koji prekrše pravila, navodi se u saopštenju.

SE predlaže takozvanu meru "hlađenja" (cooling-off) za zaštitu integriteta javnog sektora, odnosno vremenskog perioda koji mora da prođe da bi neki funkcioner postao lobista i obrnuto.

Zvaničnici takođe moraju da obučavaju državne činovnike kako da izbegnu sukob interesa i poklone lobista.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Savet Evrope traži bolju kontrolu lobiranja

Izvor: Beta, 23.Mar.2017

Savet Evrope pozvao je danas svoje članice da usvoje jak pravni mehanizam za kontrolu i promociju transparentnosti lobističkih aktivnosti.Komitet ministara, izvršno telo SE, izdao je preporuku članicama da lobiranjem može da se postigne legitiman doprinos otvorenim vladama i dobro informisanim donosiocima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.