Savet Evrope pozvao na hitne mere zaštite dece migranata

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope pozvao na hitne mere zaštite dece migranata

Evropa mora da preduzme hitne mere za zaštitu dece migranata, posebno bi trebalo da uspostavi efikasni sistem starateljstva da ta deca ne bila pritvorena, saopštio je danas Savet Evrope u novom izveštaju.

Izveštaj je napravljen posle posete specijalnog izaslanika generalnog sekretara Saveta Evrope Grčkoj, Makedoniji, Turskoj, Francuskoj i Italiji.

Savet Evrope je podsetio da polovina raseljenih ljudi u svetu predstavljaju maloletna deca ispod 18 godina i da je mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece 2016. godine došlo u Evropu bez pratnje ili su tokom puta razdvojeni od roditelja ili staratelja.

U izveštaju se poziva na uvođenje mera udobnosti za decu u kampovima, među kojima sui sanitarni uslovi i prostor za decu.

Savet Evrope takođe savetuje i starateljstvo nad decom kako bi se izbegao njihov nestanak ili seksualno zlostavljanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.