Saradjuju Boko Haram i ID?

Izvor: Press, 01.Mar.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradjuju Boko Haram i ID?

Kako mnogi svetski analitičari smatraju, moglo bi doći do ujedinjenja Boko Harama, terorističke grupe koja hara Zapadnom Afrikom, i Islamske države, piše CNN.
U poslednjih šest meseci, više je nego očito da Boko Haram pokušava "imitirati" ID – od kamenovanja i odsecanja glava, pa do korišćenja društvenih mreža za propagandu.

Poslednji takav primer oponašanja bila je serija tvitova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Boko Harama na džihadističkoj internet stranici u kojem se najavljuje mogućnost priklanjanja Kalifatu i Abu Bakru al-Bagdadiju, prenosi Dnevnik.hr.



"Moguće je da zbog različitih frakcija unutar te grupe do sada još nisu uspeli postići sporazum o pristupanju Islamskoj državi. Ali, bez obzira na to, jasno je da Boko Haram koristi ovu doktrinu, ideologiju i način zauzimanja teritorija", rekao je Jakob Zen, koji prati akcije afričke terorističke grupe.

Vođa Boko Harama je rekao da otmice odobrava Kuran, što tvrde i ekstremisti ID. Video materijali koje objavljuje Boko Haram u poslednje vreme takođe su produkcijski nalik na one koje objavljuje ID, imaju i svoje simbole, a sve više koriste i Tviter.

Kako je naveo CNN, saradnja, a čak eventualno ujedinjenje ove dve terorističke grupe moglo bi se opisati kao "brak iz pakla".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.