Sandej tajms: Vlasnik Vorner mjuzika najbogatiji u Britaniji

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandej tajms: Vlasnik Vorner mjuzika najbogatiji u Britaniji

Vlasnik Vorner mjuzika Len Blavatnjik najbogatiji je čovek u Britaniji, sa imetkom koji se procenjuje na 13,17 milijardi funti, prema listi najbogatijih Sandej tajmsa za 2015.

Blavatnjik, rođen u Odesi u Ukrajini, po nacionalnosti Amerikanac, a po staništu Britanac, preuzeo je prvo mesto od braće Šrija i Gopija Hindudža, čije bogatstvo vredi 13 milijardi funti.

Ukupno bogatstvo najbogatijih 1.000 pojedinaca i porodica u Britaniji više se nego udvostručilo u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 10 godina i dostiglo 547 milijardi funti, prema listi najtiražnijeg britanskog nedeljnika.

Engleska kraljica Elizabeta II, koja je na prvoj listi 1989. bila najbogatija osoba u Britaniji, prvi put je ispala iz 300 najbogatijih.

Blavatnjik, čije investicije idu od industrije metala i nafte do muzičke produkcije i digitalnih medija, ima u Londonu kuću vrednu 41 milion funti, a Univerzitetu Oksford je poklonio 75 miliona funti da osnuje Blavatnjikovu Upravnu školu.

Najveći skok u bogatstvu zabeležila je porodica koja se bavi maloprodajom, predvođena Galenom i Džordžom Vestonom, koja vodi robne kuće Selfridžiz i Primark u Britaniji. Njihovo bogatstvo je poraslo za 3,7 milijardi funti, za više od 50 odsto za godinu dana, na 11 milijardi.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič zauzeo je 10. mesto na listi Sandej tajmsa, sa bogatstvom koje iznosi 7,29 milijardi evra, odnosno za 1,23 milijarde funti manje u odnosu na prošlu godinu.

Za razliku od njega, šef Virdžina Ričard Brenson zabeležio je rast bogatstva sa 3,6 na 4,1 milijardu funti, čime je zauzeo 20. mesto na listi najbogatijih Britanaca.

ZA ULAZAK NA LISTU - 100 MILIONA FUNTI

Na listi sada ima 117 milijardera, za 13 više nego 2014, od čega 80 njih živi u Londonu.

Da bi neko ušao na listu 1.000 najbogatijih ljudi u Britaniji potrebno je da sada ima lično bogatstvo od 100 miliona funti, za razliku od prošle godine, kada je bilo dovoljno 85 miliona funti.

Primera radi, za ulazak na listu Sandej tajmsa 1997. bilo je potrebno da neko poseduje "svega" 15 miliona funti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.