Samoubilački napad na aerodromu u Istanbulu

Izvor: VOA, 28.Jun.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoubilački napad na aerodromu u Istanbulu

U napadu na međunarodnom aerodromu "Ataturk" u Istanbulu poginula je najmanje 31 osoba, dok su desetine povređene. Turske vlasti su saopštile da su u napadu učestovavala trojica bombaša samoubica. Državna televizija prenosi da se jedna od nekoliko eksplozija dogodila blizu ulaza u terminal za međunarodne dolaske.  Očevici navode da je policija pucala na jednog od napadača koji je otvorio vatru iz kalašnjikova, da bi se kasnije razneo. Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, izveden u trenutku kada vlada u Ankari pokušava da izađe na kraj sa islamskim ekstremizmom i oružanom kurdskom pobunom na jugoistoku zemlje. ​Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan održao je hitan sastanak sa premijerom i najvišim zvaničnicima oružanih snaga u predsedničkoj palati u Ankari. "Ataturk" je najveći i najprometniji aerodorom u Turskoj. Prošle godine kroz njega je prošlo više od 61 milion putnika. Time je taj aerodrom nadmašio frankfurtski i plasirao se među tri najprometnija u Evropi, odmah iza londonskog Heathrowa i pariskog aerodroma "Charles de Gaulle". U poslednjem napadu, koji se dogodio početkom juna, bomba podmetnuta ispod policijskog autobusa usmrtila je 11 i ranila 36 ljudi u glavnoj turističkoj zoni Istanbula. U bezbednosnoj brošuri za putnike koje je Stejt Dipartment objavio u martu, a dopunio podacima u ponedeljak, građanima SAD se savetuje pojačan oprez prilikom posete Turskoj, kao i tokom obilaska javnih površina, naročito onih najprimamljivijih za turiste.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istanbul:Srpski odbojkaši zaglavljeni na aerodromu

Izvor: Mondo, 28.Jun.2016

Avion "Turkiš ervejza" iz Beograda za Istanbul zarobljen je na pisti na aerodromu Ataturk u Istanbulu gde se dogodio trostruki napad bombaša samoubica. Sleteli i srpski odbojkaši. Facebook aktivirao Safety Check..Foto: youtube/printscreen..Avion iz Beograda je sleteo u 23.10 sati po lokalnom vremenu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.