SZO: Samoubistvo vodeći uzrok smrti tinejdžerki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Samoubistvo vodeći uzrok smrti tinejdžerki

Krajem prošle godine se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pojavio alarmantan podatak da je samoubistvo postalo vodeći uzrok smrti tinejdžerki i mladih devojaka širom sveta.

Vodeći uzrok smrti devojaka između 15 i 19 godina nisu ni nesreće na putu, ni bolesti, niti komplikacije za vrijeme trudnoće, već je to samoubistvo, navodi se u saopštenju SZO.

Godinama su se komplikacije zbog trudnoće i porođaja smatrale glavnim uzrokom smrtnosti kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mladih devojaka, ali u poslednjih deset godina situacija se promenila, piše portal Kliks.

Istraživanje je obuhvatilo šest regija u svetu i u većini njih je samoubistvo vodeći uzrok smrtnosti kod tinejdžerki, sa izuzetkom Afrike, gde su vodeći uzrok smrtnosti tinejdžerki sida i komplikacije zbog trudnoće.

Kod mladića istog uzrasta vodeći svetski uzrok smrti su povrede u saobraćajnim nesrećama.

Stručnjaci navode da nismo do kraja upoznati sa tačnim podacima s obzirom da istražitelji često, da bi zaštitili interese porodice, samoubistvo ne navode kao uzrok smrti, što je posebno čest slučaj u zemljama u kojima vlada velika stigma u vezi sa samoubistvom.

Najkritičnija situacija je u jugoistočnoj Aziji, gde samopovređivanjem smrtno strada tri puta više tinejdžerki nego na bilo koji drugi način. Posle Azije, najveća stopa samoubistava zabeležena je u Pakistanu i na Bliskom istoku.

"Najverovatnije se radi o polnoj diskriminaciji. Svakodnevnica mlade žene u jugoistočnoj Aziji se dosta razlikuje od svakodnevnice mladića. To je period u kome su mlade devojke prisiljene da napuste školu i posvete se odgovornostima u kući, ostavljajući sve ambicije sa strane", objašnjava psihijatar Vikram Patel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.