Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Prva klinička ispitivanja vakcine protiv virusa zika za 18 meseci

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će za nekoliko nedelja stručnjati utvrditi da li postoji veza izmedju virusa zika i mikocefalije i Gijen-Bareovog sindroma, a prva velika klinička ispitivanja nove vakcije protiv virusa mogu da se očekuje najranije za 18 meseci.

Nekoliko vakcina trenutno je u fazi laboratorijskog ispitivanja u 15 svetskih laobratorija i nacionalnih agencija za medicinska istraživanja.SZO je navela da postoje dve obećavajuće vakcine, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedna je iz američkog Insituta za zadravlje a druga iz indijske laboratorije Barat Biotek.

"Uprkos tim ohrabrujućim vestima o vakcini, prva velika klinička ispitivanje mogu da počnu najranije za 18 meseci", navela je ta svetska organizacija.

SZO je dodala da će stručnjaci za četiri do osam nedelja utvrditi da li postoji veza izmedju virusa s mikrocefalijom, oštećenjem lobanje i mozga novorodjene bebe i sa autoimunom bolešću perifernog nervnog sistema, Gijen-Bareovim sindromom.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.