SZO: Od ebole do sada umrlo 4.922 osobe

Izvor: BKTV News, 25.Okt.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Od ebole do sada umrlo 4.922 osobe

U epidemiji ebole zaključno sa 23. oktobrom podleglo je 4.922 ljudi, dok je broj prijavljenih slučajeva bolesti u osam zemalja 10.141, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Gotovo svi smrtni slučajevi, odnosno 4.912, su registrovani u tri najteže pogođene zapadnoafričke zemlje – Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. U tim zemljama je prijavljeno ukupno 10.114 obolelih, prenosi Rojters.
U iznesenu procenu uključeni su i slučajevi ebole u Nigeriji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i Senegalu – afričkim zemljama koje se sada nakon protekla dva inkubaciona perioda (od po 21 dan) bez novih obolevanja smatraju oslobođenim te bolesti, kao i izolovani slučajevi bolesti u SAD, Španiji i jedan u Maliju, precizira SZO.
Eksperti ove organizacije strahuju da je broj obolelih u Gvineji oko 1,5 puta veći od prijavljenog, u Sijera Leoneu oko dva puta veći, a u Liberji i 2,5 puta veći, kao i da je prijavljeni broj preminulih samo 70 odsto od stvarnog broja.
To se objašnjava činjenicom da neke porodice obolele članove kriju kod kuće ne želeći da budu stavljeni u bolničku izolaciju, kao i time što su pojedine zdravstvene ustanove zbog prenatrpanosti odbijale obolele.
Osim toga, neki regioni Liberije i Gvineje još nisu ni prijavili potvrđene slučajeve ebole ili one sumnjive na tu boesti. Te oblasti su uglavnom koncentrisane uz granicu tih zemalja s Obalom Slonovače koja se, uz još 14 afričkih država, smatra izložena najvećem riziku od pojave ebole.
Izvor: tanjug.rs
The post SZO: Od ebole do sada umrlo 4.922 osobe appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.