SZO:Ebola i dalje globalna opasnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO:Ebola i dalje globalna opasnost

Ebola i dalje predstavlja globalnu opasnost, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), izrazivši posebnu zabrinutost za zemlje najteže pogođene epidemijom smrtonosnog virusa, Gvineju, Liberiju i Sijera Laone.

"Situacija u tim zemljama i dalje je veoma zabrinjavajuća. Komitet jednoglasno smatra da ovaj događaj i dalje predstavlja opasnost po javno zdravlje od međunarodnog značaja", navodi u saopštenju SZO.

SZO dodaje i da smatra da se virus za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sada ne širi preko granica u zemlje susedne onima najteže pogođenim ebolom.

Upitan da li bi u zemljama kao što su Gvineja Bisao i Obala Slonovače moglo da bude slučajeva bolesti prenete preko granice, za koje se ne zna, pomoćnik generalnog direktora SZO Keidži Fukuda, rekao je da smatra da je to malo verovatno.

"Smatramo da trenutno nema širenja virusa u susedne zemlje. To jeste razlog za zabrinutost, ali mislim da se za sada ne dešava. Nastavićemo da pratimo širenje zaraze, ali jednostavno je ne vidimo", rekao je Fukuda novinarima.

Fukuda je dodao i da je i dalje veoma teško obezbediti dovoljan broj zdravstvenih radnika - i lokalnih i stranih - koji će pomoći u suzbijanju epidemije u kojoj je od početka godine umrlo najmanje 4.877 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.