SUPERMEN Milijarder iz Hongkonga želi da kupi pola Britanije

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUPERMEN Milijarder iz Hongkonga želi da kupi pola Britanije

Milijarder već ima znatan udeo u britanskom vodovodu i železnici, a sada je na putu da formira najveću mobilnu mrežu u Ujedinjenom Kraljevstvu

Li Ka Šing, biznismen, investitor i filantrop kome su izuzetne poslovne veštine donele nadimak Supermen, pregovara o kupovini mobilnog provajdera „O2“ za devet milijardi funti (oko 12 milijardi evra). Ako ugovor bude zaključen, tajkun će postati vlasnik najveće mobilne mreže u Britaniji, budući da je njegova kompanija „Hačinson >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vampoa“ iz Hongkonga ranije kupila „Three Mobile“, drugi po veličini mobilni provajder na ostrvu.

- Uvereni smo da bi „O2“ i „Three Mobile“ udruženim snagama doprineli još kvalitetnijoj i povoljnijoj usluzi za naše korisnike - rekli su iz „O2“.

Međutim, stručnjaci smatraju da bi spajanje dva velika mobilna provajdera moglo da proizvede suprotan efekat.

- Austrijsko tržište je pre nekoliko godina imalo pet mobilnih operatera, a sada ih ima tri. Cene su primetno više nego ranije - upozorava Mark Njuman iz „Ovuma“, konsultantske kompanije za telekomunikacije.

Li Ka Šing je tokom proteklih godina uložio 30 milijardi dolara u kupovinu deonica inostranih kompanija. U Velikoj Britaniji poseduje i „Nortambrijan voter grup“, holding kompaniju iz oblasti vodovoda, ali i „Eversholt Rail“ koji je vlasnik trećine vozova britanske železnice.

Ovaj tajkun već 17 godina zaredom zauzima prvo mesto „Forbsove“ liste najbogatijih u Hongkongu, a veliki deo bogatstva dao je u humanitarne svrhe. Poznat je po skromnom oblačenju, a po stilu života odudara od ostalih bogataša iz Hongkonga.

- Retko koji milijarder razmišlja o jazu između bogatih i siromašnih, a ja ne mogu da spavam zbog činjenice da je on sve veći - kaže Li Ka Šing.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.